Om radering och ihågkomst

Om radering och ihågkomst av enskilda individer. Jag läste en text av en som skrev ”Du ska raderas”. Och jag kom det första jag gjorde att tänka på det den tjeckiske författaren Milan Kundera skrivit om människor som bearbetat sin omgivning och jobbat på att försöka få andra att bli bortglömda. Det finns berättat och ihågkommet historier om att en del t.o.m försökt sudda bort andra från fotografier. Jag tänker också på bokbrännarbål där de försökte radera bort en del böcker under 1930 och -40 talets europeiska vansinne och galenskaper. Inget särskilt nytt perspektiv med andra ord. Reduktionister som längtat efter ett reducerat onyanserat perspektiv har det funnits förr. Om jag skulle bli en av de som kommer att raderas och för alltid bli bortglömd kan man sälla sig till de andra i historien som idag är borta ur våra arkiv. Men att de levt är inte bortglömt , det är fullt möjligt att föreställa sig all den mängd med människor som i det förflutna levat. Antalet människor det berör inger en hisnande tanke. All mängd med människor som levat i historien är fullt föreställbart. Idag finns det ca 9 miljarder människor på vår planet och antalet generationer som levat i det förflutna är överskådligt. Säg t.ex. ungefär 10  miljoner generationer genom den kända historien. Vad är det som gör att en människa blir ihågkommen ? Och varför längtar en del aktivt efter att göra en del andra bortglömda och raderade ?? Och skulle det vara så hemskt om man blev bortglömd inom några generationer säg om t.e.x 100 år eller 500 år ?? I denna längtan efter att bli ihågkommen gör en del vad som helst t.o.m försöker av ganska cyniska och själviska skäl få andra att bli bortglömda och raderade ur våra historiska arkiv . Sånt är svårt att leva med. Trots att det i historien gjorts försök att få en speciell person bortglömd har man inte lyckats med det. Jag tänker på vår herre Jesus Kristus vars åminne är outsuddbart. Han kommer för alltid att bli ihågkommen. Också Tack vare att hans historia berättades i den heliga skriftens Nya testamente i Bibeln. Det är jag idag tacksam för. Jag har bara försökt leva mitt liv. Om han för alltid blir ihågkommen och jag skulle råka bli bortglömd gör det inte mig något.

20171222

Taleptox

<+>

 

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeundersökande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.