Jämställdhetens mångtydighet

I den världsbild jag har sker det ständiga förändringar på relationer, vår värld och människor. Ingen dag är den andra lik. Och inget upprepar sig utom jordens rotation, solens upp och nedgång och himlavalvet med dess stjärnor.  Till och med universum expanderar, är i rörelse och förändras har man kommit fram till numera. Det kom en inbjudan på facebook från socialdemokraterna till att vara med och fira internationella kvinnodagen på torsdag den 8/3 vid rådhuset i Örebro. Jag vill tacka för det, men vill meddela att jag inte kan komma på den. Jag nöjer mig med att meddela detta i denna skrivelse, och tänka på dom som är där och firar på torsdag kl 16. I inbjudan skriver Johanna Skottman om vikten av att vara jämlika och att frågor om jämställdhet står högt upp på agendan. Jag går fortfarande omkring här nere på jorden med båda fötterna på vår världs mark som en sanningssökare. Min mamma som fyller 83 i år och är pensionär och är kvinna och vid liv ännu idag anser att jag inte är så viktig och betydelsefull. Hon sa vid något tillfälle att jag var död i hennes ögon. En annan gång sa hon att jag skulle ha något när jag var vid liv och blev gammal. Det är detta med oss mänskliga människors olika åsikter och uppfattning och hälsosamma familjegräl som pockar på ibland och leder till konflikter och sammanstötningar. Med det är det lite både och med det tror jag. Och jag är benägen att hålla med henne. Jag är inte så betydelsefull. En kompis som heter Jakob Sverker menade på för några år sedan att tiden när vi umgicks i efterhand inte kändes speciellt betydelsefull för att det hänt så mycket annat. Det var vid den tidsperioden han och några andra bl.a. min bror pekade ut mig för att vara som en litterär karaktär ur en roman och bok.  En Jaromil, en Don Quijote eller en Josef K blev jag jämförd med.  Det var vad de kommit på. Man kan läsa en bok utan att jämföra verkliga människor med den och utan att läsa in något mellan raderna. Men det är en viss skillnad på oss verkliga människor och en litterär figur ur en bok. Jag kände mig vid den tidpunkten hotad, anklagad och förnedrad av deras utpekning och jämförelse av mig med en litterär figur ur en bok. Men vid liv är jag ännu trots det. Jag är en fattig förtidspensionerad ingenjör med ett litet dåligt hjärta som jag äter hjärtmedicin för. Vi människor kan en del av oss bli en 80-90 år numera i det jordiska livet. När man går bort är sannolikt ovisst och det är outgrundligt när vår herre som hämtar hem oss till livet i därefteråt. Jag tänker på den tragiska händelsen med en 2 årig tjej som gick bort i Hofors i fredags den 2/3 som blev påkörd av en snöplogbil som inte fick chansen att bli vuxen kvinna ens. Livet kan ibland vara hårt och ibland orättvist. Men ingen människa väljer vem den föds till. Jag är man och har inte i ödmjukhetens namn så mycket att tillföra tror jag på den internationella kvinnodagen. Det klarar sannolikt de kvinnor som firar det av själva att fira. Hoppas dom får trevligt och att dom får leva ett långt och händelserikt liv. Jämlikhet och jämställdhetsfrågor är ett intressant, viktigt och komplicerat ämne som varit oerhört mycket fokuserat på de senaste decennierna, som jag på sistone ägnat mig åt att fundera på mer än lite grann då och då. Hur ska vi kunna bli jämställda och jämlika, när vi är så olika som människor, och har haft det olika i våra liv med olika erfarenheter och uppväxter ? Samt att vi tycker så olika utifrån olika värdessystem ? En del är unga, andra är äldre, en del är gamla, en del är handikappade, andra är sjuka, och ytterliggare andra är friska och i arbetsför ålder. Och hur blir det med det med jämlikhet för de kvinnor som tjänar mer än en del män och är smartare än en del av oss män ? Jag funderar mycket på ur ett filosofiskt perspektiv vad det innebär för oss mänskliga människor oavsett man eller kvinna vad det innebär att leva i denna värld och hur vi har det. Men jag har inte hittat på detta hur vi har det i vår värld. Jag gillar sånt som är avancerat, komplicerat, och är inriktat på kompromisser när det finns olika intresse inriktningar att ta hänsyn till i den mångtydiga värld vi lever i. Numera längtar jag framåt kvällen på att klockan ska bli 20,00, för att jag ska kunna gå och lägga mig och sova för en godnatts sömn. Innan jag somnar brukar jag lyssna på radio och läsa en bok. Att sova bra och må bra i själen är viktigt.

20180303

Vänligen

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeundersökande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.