Om att skriva på sociala medier och yttrandefrihet

Med risk att bli ansedd för att vara utvecklings optimist skriver jag några rader om detta ämne. Jag vill ändå tro att det är bättre numera än förr i t.e.x vårat land sverige med mycket utveckling inom många områden, trots en del hemskheter som händer i vår värld. Man behöver inte skriva på sociala medier som facebook, twitter eller chattar för att bli utsatt för sånt som t.e.x en person som kallar sig Kungskobran skrev om i en dikt ‘Facebook är nära’ på poeter.se den 21/3. Det räcker att någon annan inbillnings benägen person har förutfattade åsikter om en för att man ska råka illa ut. Jag har själv personligen erfarenhet av att ha blivit flyttad på från jobb, vräkt ifrån bostad, utan att jag skrivit något på facebook. En kompis till mig sa en gång ”Finns det inga konflikter skapar vi konflikter”. Och han hade nog rätt. En del är benägna att skapa konflikter som annars inte skulle finnas. Har detta med irrationalitet och symboliskt tänkande som en del författare skriver om ? Jag blev t.e.x anklagad av en granne och kvinna för att ägna mig åt höga skratt och spel på akustisk gitarr 6 timmar om dagen vilket ledde till att jag 7 år senare vräktes från en bostad. utpekad för både det ena och andra, avskedad från flera jobb utan att ha gjort något annat ont än att bara ha varit mig själv och bara varit. I vårat land är vi oskyldiga tills motsatsen bevisats menar en del advokater inom rättsväsende på. Det är så mycket idag som handlar om deckare, kriminalromaner, brott och straff i t.ex. media. Men det finns andra sidor av livet också man kan betona. Jag påstod t.e.x för flera år sedan på en chat att det inte finns några som är kriminella som en medfödd egenskap, med anledning av att ingen människa väljer till vem den föds, och det var genast några som reagerade negativt på mitt påstående och dömde ut mig och en påstod att jag ljög. Ja hur förhåller sig det med det ? Det är väldigt vanligt idag att en del människor blir utpekade för att vara kriminella. Men är det dom själva som anser det ? Jag kallar inte mig själv kriminell t.e.x . Människor som sitter i fängelse benämner jag fånge eller intern. Det pratas i media t.e.x om kriminella nätverk och organiserad brottslighet. Men finns det sån ? Vad har hänt med den enskilde individens egna ansvar för sina handlingar ? Man blir myndig vid 18 års ålder i vårat land, och man är inte myndig i vårat land förrens man fyller 18 år tror jag. Andra har t.e.x på arbetsplats på ett kränkande sätt diskuterat mitt könsorgan bland arbetskollegor. En annan person anklagade mig för att ha med dynamit till en sjö vi var och fiskade till. Livet kan vara svårt och hårt ibland. Den sortens åsikter som en del framför utan sunt förnuft eller att tänka sig för i någon sorts irrationell affekt fanns förr också före facebook och sociala medier fanns. Men det har blivit mer synligt numera med anledning av sociala medier, datorer och internet. Människor tänker olika . Ett jobb jag var på blev jag beskylld och flyttad på för att en kvinna påstod att hon inte kunde samarbeta med mig. Utan att jag skrivit på facebook. Jag blev också anklagad för att inte vilja jobba, ha varit oansvarig, samt anklagad för att ha dumpat andra, detta var före jag skaffade dator och internet i hemmet. Ett jobb jag var på blev jag avskedad ifrån för att jag blev felaktigt beskylld för att ha hoppat i en kommunal blomrabatt som var påhittat. Jag har inte varit Guds bästa barn. En del hävdar t.o.m att vi alla är syndare och att det bara var Jesus Kristus som var utan synd. Det vill jag låta vara osagt. Jag tror det är mer relativt och nyanserat än så. Sen har vi det som hänt i Syrien och Irak t.ex. och i Rhwanda på -90 talet som var mycket värre än hur vi har det i vårat land Sverige, med utrensningar och mord i Afrika på 1 000 000 oskyldiga civila. Jag tänker på de senaste årens bombande i Syrien t.ex med civil befolkning som drabbas med 50 000 människor på flykt. I sverige är det inte så farligt med sånt. Här har vi på vår höjd en del hemska skjutningar och våld som i malmö t.e.x Men det beror inte på skriverier på Facebook t.ex. utan på att det är enskilda individer som väljer att skjuta en annan människa. För att straffa andra för något? Varför får de ha vapen för ? Jag tänker på det Kafka skrev om i sin roman processen 1925 om ett straff som söker en skuld. Fast man kan föreställa sig att det sker mordhot som det rapporteras om i media t.e.x med anledning av människors åsikter. Och det gör troligtvis varken till eller ifrån att jag väljer att skriva denna text om detta ämne. Varför sker sånt ? Men det är yttrandefrihet i vårat land och den måste vi värna om. Det måste vara möjligt att ge och ta kritik utan att det sker utrensningar, vräkningar, avskedningar, eller våldsamheter. Jag vill också uppmana till försiktighet och resonlighet i bedömningar av sig själv och andra.

20180321

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeundersökande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.