Utforskande och upplysande om Nikola Tesla

Det har kommit 2 st epost till mig den senaste tiden som handlat om Nikola Tesla. Han som fått stå modell för att namge ett bilfabrikat som går på elektricitet. Ett anlände i fredags den 8/6 och det andra anlände idag den 11/6. Jag tänker inte gå in på spekulationer om skäl till att de sänts till just mig, men det är möjligt att skönja sannolika skäl till det genom att läsa eposten. Sannolikt är den eller de som skickat de två eposten mer insatta i skäl till att de skickat dessa epost till just mig. Om epost är sänt av en och samma person eller 2 olika personer är också ett frågetecken? Det är olika namn på avsändare; Emeritz samt Warren Myles. Och de är skrivna på engelska. Huruvida det är den som sänt eposts riktiga namn eller inte är inte helt klart. Men det rör sig till namn om två personer jag inte träffat. Hur de fått tag i min epostadress är ett mysterium.  Det ena epostet är sänt från en epostadress med likadant namn som mitt, men med annan domän ändelse. Uppfinnaren och ingenjören Nikola Tesla hade jag hört talas om och läst om i skolan någon gång för länge sedan. Men det var information i epost som förtydligade det och nu vet jag lite mer om honom än innan epost anlände, tack vare dessa två utforskande och upplysande epost. Man får intrycket av att den som sänt epost är en beundrare av Nikola Tesla, då denne kallar Nikola Tesla för att vara en av de största hjärnor som gått på denna planet, för att citera epostskribent. Det finns också en länk i epost som påstås vara till en dokumentär om Nikola Tesla. Jag vill tacka för denna upplysning. Det får en att känna sig mindre betydelsefull och ödmjuk i vad man själv har haft för sig i relation till t.e.x Nikola Teslas livsverk. Ena epostet radar upp 10 st olika uppfinningar som han Nikola Tesla uppfann medans han levde. Jag visste något om honom innan epost anlände i fredags, som jag läst om i skolan, och vad som finns beskrivet om honom i t.e.x encyklopedin wikipedia.  Men tack vare detta utforskande och upplysande epost om Nikola Tesla vet jag något mer om honom än tidigare. Tack för att ni epostade mig om detta. Det var intressant information. Jag har nu möjlighet att läsa på mer och informera mig om hans verk och det han Nikola Tesla åstadkom med sina uppfinningar. Jag är, om man ska tro på vad som skrivs om hans betydelse inom teknik och ingenjörskonst, blott en skugga av honom med de alster jag själv skapat i relation till det han i hans verk måste ha åstadkommit medans han levde med sina uppfinningar. Jag tror vi skiljer oss åt på flera punkter än så också. Om Jag sannolikt hade en mycket svårare barndom än vad Nikola Tesla hade ? T.ex. anses det ha varit han som bidrog till uppfinning och utveckling av mycket inom elektricitet och radio. Epostskribent menar på att mycket av det vi har idag i vår värld är tack vare Nikola Teslas uppfinningar och de bidrag han skapade medans han levde. Utan hans uppfinningar hade t.ex. tandläkare inte haft elektriska borrar under senare delen 1900 talet, och jag själv har mycket erfarenhet av att från 3 års ålder långt in i sena tonåren fått mina tänder hänsynslöst sönderborrade av tandläkare som borrade i det mesta under t.e.x 60 och 70 talet. Jag står i tacksamhets skuld till Nikola Tesla som gjorde detta möjligt med sina erbjudanden om en bättre värld med uppfinningar och teknikens underbara bravader. Nikola Tesla föddes 1856 och avled enligt information i encyklopedi utfattig 1943, 87 år gammal. Hade han någon ångest under sina sista år i livet för det han åstadkommit med sina uppfinningar eller av något annat skäl ? Han fick aldrig erfara verkningarna av och uppleva t.e.x atombomben som fälldes för första gången 1945, som av en del anses vara en effekt av en del människors intresse för teknik och uppfinningar och vilja till förstörelse. En del i det förflutna inger en del blandade uppfattningar om vad som varit bra och inte. Hade den atombomben varit möjlig utan hans uppfinningar ? Vår fruktan idag för atombomben och dess konsekvenser sätter sina gränser och möjliggör att en enskild människa kan känna sig oerhört maktlös inför teknikens möjligheter och konsekvenser. Den bomb som skördade många oskyldiga privatpersoners liv i 2 Japanska städer 1945. Då ca 250 000 människor omkom med anledning av de 2 släppta atombomberna. Hur stor del i t.e.x atombomben hade han med sina egna uppfinningar ? En fråga som inte är helt enkel att besvara. Kanske vet någon annan än jag mer om det som inte vet så särskilt mycket om privatpersonen Nikola Tesla? Den dokumentär som det skrivs om och görs reklam för i epost som kom till mig kanske informerar mer om hans verk.

 

20180611

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeundersökande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.