Datorers olika definitioner

Det ter sig som att det är ett mångtydigt ämne, hur datorn ska definieras i relation till olika användningsområden och i vad för sorts miljö och syfte den används. Om man pratade med en person som producerar och konstruerar datorer skulle man sannolikt få ett annat besked i en beskrivning av datorn, än om man pratade med t.e.x  en Polis som jobbar med som denne anser brott på nätet. Brott på nätet med datorer är ett ganska nytt ämnes område som inte funnits i mer än en 26-27 år sedan internet och webbsidor uppfanns och blev mer brett använt i ett globalt perspektiv. En polis som heter Lars Törnqvist påstod 2012 att han uppfattade datorn som ett brottsverktyg. Men gäller det olika för olika datorer beroende på i vilken miljö de används och står placerade i ? Datorer används i dag på många olika platser och i olika miljöer och yrkesområden. Sannolikt hade de som skapade och uppfann datorn en gång i tiden en annan ambition och syfte med det än att bidra till att öka på med brott på nätet. Den österrikiske författaren Hermann Broch, som förövrigt satt själv i fängelse, skrev på 1930 talet om värdenas sönderfall i roman trilologin sömngångare och i en essä i den romanen skrev han om olika värdessystem och symboliskt tänkande. Och det kan nog gälla för detta med datorer också, det råder en mångtydig relation med detta med syfte och definition av datorer och internet. Jag uppfattar datorn t.e.x som ett flervägs kommunikationsverktyg i en utveckling av skrivmaskinen, telegrafen, telefonen och tv bildskärmen. Jag trodde tidigare när jag var yngre än idag för en 20 år sedan att detta med datorer var till för att kunna kommunicera med varann och för olika verksamheter samt att kunna bidra med en utveckling av information. Men det har visat sig att andra personer har haft en annan inställning till detta och till mig och en del andra. Några människor som vill vara betydelesfulla och oberoende av varann har suttit själva vid en dator och skrivit brev till myndighet om bl.a. mig. Några har dessutom ringt till Polisen bl.a. en Helen Skyllberg och beskyllt mig för att vilja hennes barn illa!? Vad nu det har med datorer och kommunikation att göra kan man undra ? Detta är en människa jag knappt inte haft någon kontakt med  alls på en 10 års tid. Jag har träffat på och mötit henne ute på gata några få gånger samt hon var och ringde på hos mig vid ett tillfälle för ungefär 15 år sedan.  Det har också kommit till min kännedom att dels en Cecilia Ekenberg handläggare på Arbetsförmedlingen skrev brev till polisen för en 10 år sedan kring 2008 någon gång. Där hon skrev i svartmålande syfte om sina bekymmer med mig, att hon undrade vad jag skulle ta mig för, och om en annan instans kunde ta hand om mig !? Vad som verkligen var bekymmret utöver hennes personliga inställning till mig kan man undra ? Ett brev som skrevs samtidigt som hon stängde av mig 3 gånger på ett år från sysselsättning och medverkan i program hos AF och inkomst. Ett utstuderat sabotage och medveten hämnd mot mig från hennes sida anser jag idag. Hon gjorde det dessutom utan att skämta om detta. Jag kan mycket väl föreställa mig att en och annan skulle kalla henne för en tråkig byråkratisk tjänsteman som tagen ur en roman av Astrid Lindgren !? För så kan man uppfatta denna omständighet jag varit med om – som om fiktionen blivit verklighet !? Har hon alltså begått ett brott med att skriva om mig i en dator till polisen i förtalande bedrägliga syften ?? Om man får tro på Lars Törnqvist som för 6 år sedan ansåg att datorn är ett brottsverktyg, har hon med att utan att känna mig särskilt bra beskrivit mig i ordalag som kan klassas som förtal begått ett brott? Om det är så det är ? De olika värdesystem som  Hermann Broch skrev om på 1930 talet kan sannolikt appliceras också på dessa händelser. Det är ett ärende med flera olika sanningar som har många bottnar och är mångtydigt. En dator kan alltså definieras på flera olika sätt. Beroende på vem och vad syftet är med att värdera en handling. Jag valde 2012 att i ett praktiskt skämt skoja lite med henne och några andra vilket inte uppskattades av en del och jag använde min dator till att skriva breven i skämtet. De drog mig inför rätta i domstol för dessa sketna brev. Vad tillfredsställer det för psykologiska behov hos en människa att väcka åtal i domstol för några sketna brev skickade genom en dator ? Vad hade de hoppats på att det skulle leda till att åtala mig i domstol ?  Vad var deras syften med det ? Att åsamka mig en ryktesmässig skada genom att få mig dömd för brott ? Eller gjorde de det för sin egen krassa vinnings skull ?  För att kunna kräva mig på ett ekonomiskt skadestånd ?  Jag ångrar idag att jag skrev de breven. Det hade varit bättre att skriva om dem i andra ordalag och omvandlat dessa händelser jag och några andra varit med om till skönlitterära fiktioner.

20180630

Per Anders Taleptox Norberg

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.