Om en demokratisk argumentation

Om en demokratisk argumentation i relation till odemokratiska krafter. Jag är orolig för det demokratiska systemet i vårat land sverige är utsatt för påverkan från odemokratiska extrema krafter. För 99 år sedan 1919 beslutade riksdagen i Sverige om allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor. 1921 för nästan 100 år sedan hölls det första fria demokratiska valet i vårat land Sverige. År 2021 fyller demokratin med allmän och lika rösträtt i val i Sverige 100 år. Så som jag uppfattat det – Demokrati innebär folkstyre, dvs medborgare i landet som är väljare med rösträtt i fria val i ett land med flerpartisystem, röstar på de i kommun, landsting och riksdag som ska styra och fatta beslut om vår välfärd och lands politik.  Vilka garantier kan en människa lämna till att vårat lands Sveriges demokrati inte kommer att sönderfalla, och inte kommer att omvandlas till en diktatur med enpartisystem inom 10 år ?Jag är orolig för det demokratiska systemet i vårat land Sverige är utsatt för påverkan från odemokratiska extrema krafter. För 99 år sedan 1919 beslutade riksdagen i Sverige om allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor. 1921 för nästan 100 år sedan hölls det första fria demokratiska valet i vårat land Sverige. År 2021 fyller demokratin med allmän och lika rösträtt i val i Sverige 100 år. Så som jag uppfattat det – Demokrati innebär folkstyre, dvs medborgare i landet som är väljare med rösträtt i fria val i ett land med flerpartisystem, röstar på de i kommun, landsting och riksdag som ska styra och fatta beslut om vår välfärd och lands politik. Vilka garantier kan en människa lämna till att vårat lands Sveriges demokrati inte kommer att sönderfalla, och inte kommer att omvandlas till en diktatur med enpartisystem inom 10 år ? Människor som hävdar att de aldrig tystnar, att de aldrig ger upp och att det ej och aldrig finns plats för andra än dem själva !? Hur argumenterar man med dem ? Går det ens att komma någon vart i demokratisk och fredlig väg med argument i relation till dem ? Mitt svar på denna komplexa fråga är – Ja. Och det grundar jag på insikten att det rör sig om verkliga människor som är så mänskliga som vi människor kan vara och är. Argument grundat på demokratiska värderingar och ett intensivt granskande och undersökande av dem är ett sätt att bemöta odemokratiska motståndskrafter, med demokratisk infallsvinkel kan odemokratiska strömningar bemötas minst dåligt. Att uppmana odemokratiska principer att med sin egen infallsvinkel och politik utleda och infinna sig med demokratiska värderingar. Man måste argumentera med dessa människor med demokratiska metoder. För att göra dem mer demokratiska och mindre odemokratiska i sina metoder i relation till vår demokrati. Genom att omvandla deras egen filosofi med dem själva för att tvinga fram ett omvändande av deras politik mot mer demokratiska ideer. För att de inte ska behöva tystna och kunna fortsätta med sin existens utan att för den skull få igenom sina åtgärder, utan istället verka beroende till demokratiska värderingar, demokratisk politik, och demokratisk planering inom ram för demokratin. Hur skulle det bli om de fick igenom sin politik och åtgärder ? De skulle bli ensamma kvar i ett odemokratiskt samhälle med ett enpartisystem, utan något beroende av andra entiteter i den mångtydiga värld vi lever i som är beroende av denna mångtydighet. En demokrati bygger på mångtydighet och mångfald med flera olika intresse grupperingar och flera olika partier. De måste bli demokratiskt inställda till samhället för att kunna överleva i symbios med demokratiska krafter. Enpartisystemet som eftersträvades under 1930 och 40 talet i t.ex. tyskland var och är en utopisk omöjlighet. Ett samhälle och demokrati kräver flerpartisystem för att i realiteten kunna fungera demokratiskt och infrastrukturmässigt. Det krävs långsiktiga demokratiska metoder som drar ut på processen i ett längre perspektiv. Inom ram för tidens långsiktiga gränser ur ett demokratiskt perspektiv. En del av de odemokratiska krafterna begränsar sig till ett geografiskt perspektiv genom att utesluta människor från en del andra länder och länders kunskaper och arbete. Människor boendes i sverige som har härstamning till andra länder än sverige har en viktig och betydande roll i sverige genom att de utför arbete och bidrar med kunskap med som bygger på viktiga kunskaper inom många olika yrkesområden. Jag tror en annan viktig bit i demokratiseringsprocessen av vårat samhälle är att en ringaktning och ett minskat värde av den enskilde individen i betydelse är det mest icke-önskvärda och farliga i ett demokratiskt samhälle som vi bör ta hänsyn till att det inte får ske. Den enskilde individens insats och behövdhet i samhället måste och bör belysas med värdering av betydelsefullhet. Den enskilde individen får inte göras betydelselös. För att inte demokratin skall försvagas. Var och en behövs i en demokrati utifrån jämlikhet, sin egen förmåga och individuella kapacitet.

 

20180408

Per Anders Taleptox Norberg

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeundersökande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.