Ständiga förändringar de senaste 73 åren

Det sker ständiga förändringar och det är sån skillnad på livet idag mot förr. Jag tänker på all den mängd med händelser som inträffat sedan 1945 de senaste 73 åren. Och all utveckling och förändringar som skett inom många olika områden. Vad annars skulle det vara jag tänkte på ? Hur många händelser har det inte inträffat de senaste 73 åren ? Och all den mängd med människor som levat i vår världs historia !? 1945 tog 2:a världskriget slut. Och det har hänt ganska mycket sedan dess. Jag var inte ens född 1945 när det stora 2:a världskriget tog slut. Jag föddes 18 år senare 1963. Så snabbt de måste ha byggt upp delar av europa under 50 och 60 tal som blev sönderbombat under 2:a världskriget !? Hur betydelsefull är då en enskild människa och individ i all den mängd med händelser som inträffat de senaste 73 åren ? Går det att mäta betydelsefullhet på en enskild människa ? Vad kan man göra åt det som händer varje dag ? Kan man göra någonting utan att göra fel ? I denna tid som är nu idag då felsökande är så vanligt. Är felsökande i andra människors beteende att göra fel ? Går det ens att uttala sig om något om andra människor utan att ha fel ? När ingen människa väljer vem den är eller föds till ? Vad vi däremot väljer är vad vi gör. Jag valde t.ex. att skriva om detta ämne i denna essä. Vad har man för värde och vilka är referenserna för en värdering av en enskild människa ? Jag hävdade för några år sedan på en chat att det inte finns några som är kriminella som en medfödd egenskap menade jag. Och genast var det en jag inte har dennes riktiga namn på som reagerade på mitt påstående och skrev ”nu är han väck ifrån bilden. där han inte syns såklart” och en annan påstod att jag ljög. Kriminell kommer ifrån det latinska ordet criminalis och är ett inlånat ord i det svenska språket. En del Nazister pekade ut en del andra på 30 och 40 talet för olika epitet och egenskaper bl.a. pekades en del ut för att vara kriminella och en del av dem tvångsförflyttades till arbets och utrotningsläger under 30 och 40 tal i Tyskland. Jag vet inte om ordet kriminell ens ingår idag numera i min ordvokabulär. Vilka är de kriminella om det finns några idag på 2000 talet ? Det skrivs mycket i media idag på 2000 talet som i tidningar etc om gängkriminella, kriminella, och organiserad brottslighet, mm. Är det en del av nazisterna som blivit till vår tids syndabockar för det absolut onda hos en del människor ? De har jagats av nazihunters över hela världen under 50, 60 0ch 70 tal. Och en del av dem omnäms och görs fortfarande som kriminella i media under flera decennier. Av förklarliga skäl har de grupperna blivit granskade och omdebatterade i t.e.x media. ”Man döms inte för vem man är utan för vad man gör” skrev en person på en chat för flera år sedan. Är det ett brott att peka ut andra för att vara kriminell ? Enligt advokat Tomas Bodström är det så, han som intervjuades i ett tv program om detta ämne där han hävdade att det är ett brott att peka ut en annan människa för att vara brottslig innan något annat är bevisat. Det var utmärkande för nazityskland och tredje riket I europas 1933 till 1945 med en extra fokus på omdömes utpekningar på t.ex. de människor som utmålades som fiender till tredjeriket och sedan när de placerades I koncentrationsläger stigmatiserades och märktes de med olika egenskaper med ett märkessystem bestående av en triangel för olika epitet som kriminell, förbrytare, förståndshandikappad, mentalsjuk, politisk fånge, rom, homosexuell, alkolist , bibelforskare, jehovas vittne, tiggare, landsstrykare, paficist, vapenvägrare, prostituerad, jude, rasskändare, etc. Jag vill sticka ut hakan och påstå att de som gjorde detta hade få uppgifter och lite information om de som pekades ut. De kände sannolikt inte ens till namn och yrkesidentitet i många fall på de som märktes och tvångsförflyttades från sina jobb och bostäder. Vad var syftet med att utröna och dela in andra människor i olika kategorier med projicerade egenskaper ? Annat än maktutövning ? Har efterkrigsvärlden under 60, 70 och 80 tal gjort likadant tillbaka mot nazister som nazisterna gjorde en 40 50 år innan i tyskland på 1930 och 40 tal ? Annat som hände I tredje riket under 1930 och 40 tal var att de som fattade beslut om såna omständigheter hänvisade till lagparagrafer de inte skrivit själva. Man hänvisade till lagen för sina beslut om att märka andra människor med olika egenskaper än dem själva och för den maktutövning som de utövade. Detta är ett komplicerat ämnes område och inte helt enkelt att skriva om. Vilket är bra att det är komplicerat och får fortsätta att vara det för att det ska få vara nyanserat i sin beskrivning.

20180714

Per Anders Taleptox Norberg

<+>

 

20180714

Per Anders Taleptox Norberg

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeundersökande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.