Till de som försätter andra i skuld

Jag sitter här och är försatt i en obegriplig mystisk absurd skuld. Vilken sorts skuld ? En undersökning om begreppet skuld. Det finns olika sorters skuld – juridisk skuld, existensiell skuld, ekonomisk skuld, en kvinna som en gång i tiden hette Skuld etc…. Detta är en hälsning till de som gör bedömningen att andra har en skuld de ska dömas till och sedan bör betala av en ekonomisk skuld på. Ett sökande efter betalare. Är vi inte alla både tjänare och betalare i någon mån i dagens tillvaro ? Det är lite både och med andra ord. Är skulden evig ? Eller kan den förlåtas och göras ogjord någon gång ? Finns det skuld som aldrig preskriberas ?  Hur viktig är sanningen om en människa ?  Är vår existens ett straff i sig att födas till denna värld och sedan söker de som känner sig straffade av andra en skuld i helt andra människor flera generationer eller år senare ? Detta en del valt att kalla för arvsskuld. Att skuld går i arv från generation till generation, är det sant ? Har vår tillvaro blivit till en motsägelsefull existens och fälla ingen klarar sig undan ifrån ? Kan en ekonomisk skuld bli avbetald någon gång ? Vad händer med en människas skuld när denne dör och går bort ? Enligt vår herre och mästare Jesus Kristus som levde för 2000 år sedan kunde skuld och de som stod oss skyldiga förlåtas. Finns det skuld som inte kan förlåtas ? Varför har en del människor sånt behov av att utpeka en del andra som skyldiga till en skuld ? Har detta med ett ratio i de tankestrukturella formationerna som kretsar kring begrepp etik ? Har detta med våra föreställningar att göra ? Är detta oskuldens utpekande av att andra människor har en skuld de är skyldiga att betala av på ? Har människor som dömer andra till en skuld en immunitet från att själva bli dömda till en skuld ? Finns det människor som är oskuldsfulla i all evighet ? Människor som inte är skyldiga att betala för sig ? Kan man gå ifrån att ha varit oskyldig till att bli skyldig och sedan bli oskyldig igen ? Finns det människor som är evigt oskyldiga och utan skuld och inte har några skulder att betala av på ? Skriv en nyanserad beskrivning av ämnet och förklara det absurda i tillvaron.

 

20180721

Per Anders Taleptox Norberg

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeundersökande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.