En resa till Rom

En anekdot om en resa till Rom. Jag var till Rom i Italien 1981 det året jag fyllde 18 år. Vi hade tågluffarkort interrail och vi var tre st som åkte till och besökte Rom. Jag, Peter och Lennart. Mina minnen från den tiden är idag sparsamma. Men jag har en del fotografier från den tiden. Jag har sett och varit vid Colosseum, St Peterskyrkan, och besökt gatuhandel och Vatikanstaten utanför dess grindar. Vi bodde vid en camping en bit utanför Rom några dagar. Och det var stekande het värme mitt i sommaren kommer jag ihåg. Vi mötte en massa människor på resan och de flesta var vänliga mot oss och vi var vänliga mot dem, något annat kan jag inte idag minnas från den resan. Jag brukade tänka på Heliga Birgittas färd till Rom när vi var där. Jag hade bara mest läst i skolan om hennes färd till Rom. Hurdana var skillnaderna med resan för henne och för oss mer än 600 år senare ? Sannolikt måste det ha tagit betydligt längre för henne att åka till Rom än vad det gjorde för oss 1981 med tåg. Och jag kom att tänka på henne idag när jag beslutade mig för att välja att skriva ner några funderingar kring detta i en kortare essä. Birgitta föddes 1303 och dog 23 juli 1373 som jag läst om i Wikipedia. 1349 reste hon till Rom det år hon fyllde 46 år. Då hennes make Ulf Gudmarsson gick bort någon gång 1344/46. 1391 helgon förklarades Birgitta av dåvarande påven Bonifatius den IX. Vad hade hon gjort för att få bli utnämnd till helgon och kallad helig ? Andra människor har i senare tider enligt läsning i wikipedia varit betydligt hårdare och kanske mindre träffsäkra i beskrivning av hennes egenskaper. Vad vet vi idag 2018 om henne och hennes liv som hon levde för mer än 700 år sedan ? Och vad vet vi om de människor som t.e.x make och barn som levde vid hennes sida då på den tiden ? Kanske finns det sparat uppgifter och mer information än vad jag har tillgång till idag i något arkiv. Jag har blivit kallad både det ena och det andra. Men inte helig och jag kommer sannolikt inte att bli utnämd till helgon heller av den romersk-katolska kyrkan. Jag är med i den svenska kyrkan. Det var faktiskt en person som hade ett väldigt fantasifullt omdöme att utpeka mig för – och det var en som jämförde mig med och kallade mig för Hitler. En man som avled 1945 ?! Är det det som kallas att söka dagens människor i gårdagens bon för att relatera till Cervantes och Don Quijote något ?? Är det det som kallas symboliskt tänkande i vardagen ? Associationer varierar och vi människor tänker väldigt olika och jag hade väldigt svårt att identifiera mig med den liknelsen. För övrigt svårt att känna igen mig i flera andra jämförelser och liknelser med ytterliggare andra människor andra gjort också. En person som jämförde mig med Majakovski och en annan med Gogol. Våra referenser för vem vi människor är varierar. Men vi människor är oss själva närmast i vår unika ensamhet med våra egna tankar i själen och våra kroppar. I slutet av 1999 var det en kvinna som heter Catarina Ehrenstråle som sa åt mig att flytta utomlands. I början av 2000 eventuellt någon gång efter 2002 var det en person som skrev ett meddelande till mig som löd ungefär som följer ”Vi utan maskiner finns i Rom. Kom och besök oss”. Jag svarade på det ” Jag var i Rom 1981”. Om det var ett hugskott utav påhittad karaktär med ett meddelande som egentligen kom ifrån annan ort än Rom, eller en ärlig inbjudan som verkligen kom ifrån Rom är ett mysterium idag för mig. Det är skillnader idag 2018 på hur det var 1981. Sånt har livet blivit till. Vad som verkligen är sant är mångtydigt och relativt. Jag valde 1981 att resa hem efter att ha besökt Paris på vägen hem också. I Paris mötte vi då 1981 Joakim, Karin och Maria. Vi åkte sedan hemåt mot sverige med tåg. Jag tror jag stannar kvar i vårat land Sverige. Jag älskar nämeligen att bo och leva i detta vårat land Sverige. Och där skiljer vi oss åt Birgitta och jag. Det kommer inte att ske en helig och helgonförklaring av mig. Jag väljer att stanna kvar i vårat land Sverige. Om jag kommer till Rom en gång till och därmed skulle överträffa Heliga Birgitta genom att ha rest dit 2 gånger under min livstid är idag ett relativt frågetecken. Men det finns idag de som rest betydligt mer än så och varit många fler gånger i Rom. Resefärdsätt och möjligheterna är betydligt bättre idag än vad de var på Heliga Birgittas tid. Men som det ser ut nu idag 2018 har jag inte av ekonomiska skäl råd då jag är en fattig människa att resa till Rom.

20180805

Per Anders Taleptox Norberg

<+>

Egna foton från Rom 1981

 

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Galenskapens Illusion, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.