Om alltings rörelse – upprepning eller förändring ?

Det finns en del frågor som är extra intressanta. som t.e.x den filosofiska frågan upprepar sig allting eller sker det en ständig förändring med allt i rörelse i ändring från dag till dag ? Eller är det både-och , och det finns en del som upprepar sig men också annat som är i ständig förändring ? Har du funderat på det ? vad tror du ? Hur ska man bevisa vilket som är sant avseende detta ? Vad finns det för sorts bevis för om det sker en upprepning eller ständig förändring ? Iaktagelser ? Fysiska bevis ? Empiriska bevis ? En kvinna som heter Catarina Ehrenstråle påstod 1998 någon gång som då var föreståndare på ett servicehus för äldreomsorgen att allting upprepar sig. Hon frågade mig ”Hur känns det nu när allting upprepar sig ?” 14 år senare jobbade hon med annat jobb inom landstinget som chef på ett sjukhus. Och hon hade ändrat på sin situation trots att hon påstod 1998 att allt upprepade sig. En kvinna som heter Cecilia Ekenberg handläggare på arbetsförmedlingen påstod och anklagade mig i en skrivelse till mig 2008 att jag upprepat mig hela tiden under min inskrivning hos arbetsförmedlingen. Min bror Lars och en som heter Jakob Sverker påstod på 90 talet att jag ändrat så på mig mot förr. Jakob sa något i stil med ”Du måste ha ändrat på dig en hel del mot förut”. Min bror Lars påstod i början av 2000 talet att jag ändrat på mig.  Det vill säga jag har varit med om att både bli påstådd och anklagad om att upprepa mig och att ha ändrat på mig. Med det skulle man kunna tro att det sker både en upprepning och en ständig förändring ? Vilket är mest sant ? Läser man historie skrivning i böcker kan man ganska snabbt konstatera att de som skrivit historia har haft en uppfattning att det skett och hänt mycket i det förflutna, och att det skett enorma förändringar till idag mot förr.  Hur bevisar man att något upprepar sig ? och Hur bevisar man en ständig förändring ?  I vad för form uppstår en föreställning om att något upprepar sig ?  Och hur gestaltas en förändring ? Att allt upprepar sig eller att det sker en ständig förändring eller både och, att det både sker en upprepning  och en ständig förändring ?? Detta är i grunden en filosofisk fråga av mycket komplicerat innehåll och form. Med fotografier över tid och rum på en enskild individs utveckling kan man tyda och skönja att det sker en ständig förändring på kroppen från 1 års åldern till t.e.x 50 års åldern och till 80-90 års åldern. I ålder och sysselsättning förändras vi genom livet. Men är det något i en individ som inte förändras utan är detsamma både vid 1 års ålder och 50 års åldern eller 80-90 års åldern ? Upprepar sig eller förändras tankar eller själen hos en människa hela tiden genom hela livet från vaggan till alldeles innan graven så länge livet pågår ? Och vad händer med en människas tankar och själen efter livet i livet därefteråt ? För döden för en människa behöver inte innebära slutet på livet. Livet fortsätter sedan om än i förändrad form. Vad har då förändrat sig och vad har upprepat sig i livet efter döden ? Hur det förhåller sig med detta kommer sannolikt att bli fenomen för en vidlyftig filosofisk diskussion i framtiden. Det är vår uppfattning av detta som vi ansvarar för.

 

20180907

Per Anders Taleptox Norberg, 55 år , Ingenjör och Författare

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Galenskapens Illusion, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.