Om att identifiera sig med andra

En kulen dimmig dag kom det ett brev till mig som jag inte har kvar. Det försvann i en städning vid en flytt jag gjorde för många år sedan. Men jag har kvar ett minne av detta brev. Det finns människor som påstår att de identifierar sig med en annan människa. Att känna igen sig i en annan människas själ. Vad betyder det ? Är det samma fenomen som att säga sig känna igen sig, att känna empati med en annan person, i en annan människa eller en synonym för att förstå en annan människas sätt att vara och situation ? En person jag inte har namn på påstod generaliserande i en skrivelse utan namn på som skickades till mig att alla människor identifierade sig med mig. Hur sant var det ? Vad betyder ett sånt påstående av denne anonyme skribent ? Hur kändes det att få något sånt tillskrivet till sig ? Är det något positivt och en tillgång ? eller en negativ börda att bära att få ett sånt omdöme om en själv ? Är det svårare än man kan tro att behöva vara ett identifikations subjekt för andra ? Hur stort blir ansvaret en enskild människa behöver bära om alla människor identifierar sig med en annan person ? Omvänt – Vad innebär det att identifiera sig med en annan människa ? Är det en brist hos den personen på att det finns ett behov av att känna igen sig och hänvisa till en annan person ? En svaghet i psyket att ha ett behov av att smälta sig samman med en annan människa ? Eller skall det ses som något upphöjt och positivt hos den personen att den har ett behov av att hänvisa till en annan personen för sina intryck ? Det är intressant hur vi människor förändras i våra relationer över tid och rum. Människor man mötte för om åren ser helt annorlunda ut och har förändrats i utseende med ökad ålder. Så också jag. Jag ser helt annorlunda ut mot hur jag såg ut på fotografier för t.ex 20 år sedan. Men en del likheter och drag finns kvar. Är det något som du identifierar dig med ? Hur sant var den anonyme personens påstående om att alla människor identifierar sig med mig såhär 20 år senare efter att det skrevs ? Några kanske – en del av andra – men inte alla – kanske identifierar sig med mig. Precis som jag kan känna igen mig av empatiska anledning i en del andra. Men det finns människor man är helt oförstående inför. Vad de gjort t.e.x !? Och hur det kunde gå till hur de bar sig åt för att ha gjort det de gjorde. En del sitter man still inför av helt och hållen oförståendehet.

20180907

Per Anders Taleptox Norberg

<+>

 

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Galenskapens Illusion, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.