Galenskapens Illusion

Man må tro mig för att vara alltför galen och att ha förlorat förståndet som skriver om ett så intrikat ämne som galenskapens illusion. Han är Galen” ett påstående som betyder något specifikt idag i vår tid för en del människor. Men är det så självklart vad det innebär med att vara galen ? Vad som kan bli bedömt och anses för att vara galet kan variera mellan olika tider och olika personer. Läser man synonymordbok idag är galen ett ord som är synonymt med något oklokt, dumt, tokigt, sinnessjukt, vansinnigt etc. Vad en galen handling är kan också variera. Det är en hårfin skillnad på något som anses som heroiskt och klokt och något som anses vara galet och oklokt. Och ibland kan en hjältemodig handling också bli ansedd som att vara lite galen. Det svenska ordet galen härleds oftast till det fornsvenska ordet Galin som är ett svenskt efternamn idag i vår tid. Sprunget ur det fornnordiska ordet Galinn som är ifrån ordet gala som förr i tiden betydde förhäxa genom trollsång. Det finns de som heter Galin i efternamn i dag i vår tid,. Förr i tiden var galen också ett efternamn och ett gammalt danskt adelsätts namn och om det var en person som hette galen som gjorde något som ansågs som galet och är upphovsperson till att begrepp galenskap myntades är ett outrett ämnesområde. Hur ett begrepp som galen och galenskap myntades från början är sannolikt bortglömt idag. Men sannolikt är att en person som hette Galen kan ha gjort något som blev bedömt utifrån en viss sorts bedömningsmall. Hur galen är en galen person då ? Det finns faktiskt idag människor som heter Galen i efternamn. Von Galen är ett adels efternamn. Om några av dem också är galna utöver att de heter Galen är ett omtvistat och svårbedömt ämne. En illusion är något som är ett sken av en inbillning eller hägring. En del vill påstå att en illusion är ett falskt och ett felaktigt intryck. Men det behöver inte vara det. Det är inte så självklart att det förhåller sig så. Den kan mycket väl vara en för den personen som erfar den en verklig inbillning som är sann i det ögonblicket den inträffar för den personen. Vad är då en galenskapens illusion. En inbillad galenskap ? En människa som antingen inbillat sig sin galenskap eller en bedömning av en annan person som att vara galen som är inbillad?  Vad är det ? Något som inte är galet men blir inbillat att vara det? En illusion !? Enligt Erasmus av Rotterdam var galen som han skrev i novellen Dårskapens lov som han skrev och den utkom 1511 att vara galen att ha förlorat förståndet. Men vad innebär det om en person inbillar sig att ha förlorat förståndet? Är inte det att ha en galenskapens illusion i sitt hjärta och medvetande ? Säg mig det den som det vet vad en galenskapens illusion kan vara ? Sannolikt kommer inte en enda människa att ha något att säga om detta. Vilket vore galet nog. Men är det en illusion att tro att det existerar en galenskapens illusion?  Vilket man kan tro att det är en galenskapens illusion att ens uttala sig om vad den kan vara.

20180915

Per Anders Taleptox Norberg

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Galenskapens Illusion, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.