Den enskilde individens utsatthet.

Individens utsatthet i en kulturell gemenskap. Jag ägnar en del tankar numera mer än förr åt den enskilde individens utsatthet i en kontext av en kulturell gemenskap. Av historiska skäl kan man anta att det skett mycket som blivit ansett att ha begåtts fel med mot den enskilde individen. Och hur gör vi för att rätta till och korrigera vår inställning till varann ? Går det att ur ett ödmjukt perspektiv att föreslå några metoder och åtgärder utan att det blir ansett att vara fel i något avseende, för att tillvarata våra försök att bli bättre människor mot varann ? Det är på modet i vår tid att söka efter fel hos enskilda individer ur ett moraliskt och moraliserande perspektiv i tillvaron som sedan i efterhand det görs försök med att rätta till och korrigera. Men för vems skull utför vi de handlingarna som försöker göra rätt i en klarsynt rättfärdighet ? Är det ur den enskilde individens synvinkel eller det gemsamma kollektivets bästa eller finns det några ytterliggare alternativ för som vår moral för våra beslut riktar sig mot och är sprungna ur ? En inte helt enkel fråga att svara på utan att själv ur ett relativistiskt perspektiv göra fel igen. Förhållanden och relationer är så pass komplicerade numera att det har blivit svårt att uttala sig om något överhuvudtaget utan att det blir synat under lupp och ibland ifrågasatt av maktmässiga skäl och övermodiga anledningar. En inställning som har blivit handlingsförlamad av paralyserad anledning p.g.a att det har blivit så svårt att leva utan att det skapas nya konflikter vi inte av nyanserad anledning önskar ska inträffa. Vi vill något annat med våra beslut som stärker den enskilde individens möjlighet till ett bättre liv och överlevnad och ett livslångt leverne så bra som möjligt är. I en minskad utsatthet för den enskilde individen.

20181003

Per Anders Taleptox Norberg

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeilluminerande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.