Ego är latin

Ego är ett ord som är inlånat till det svenska språket från latin som betyder jag på svenska. Och det är en grammatikalisk term som är subjektet i en mening. Men för en del människor är det också något negativt och ett skällsord som ställs som motsats mot oegennyttig eller generös. Dvs att en egoistisk person i något avseende skulle vara egotrippad av egennytta utan att tänka på andra. Man pratar om en rationell egoism när man pratar om en person som anses bara förnuftsmässigt tänka på sig själv och inga andra. För en del människor är dock egoism som det också ibland kallas något de anser vara positivt och sunt. Hur denna transformering och mångtydighet har gått till över tid och rum vid att ett ord som från början var ett ord för en grammatikalisk term till att bli en egenskap hos en människa är ett mångtydigt mysterium !? Det är på modet i den tid som är nu att klassa något negativt med att benämna det egoism.  Men i själva verket är ego som ju betyder jag något helt annat nämeligen en grammatikalisk term för ett subjekt i en mening som betecknar en identitet och person hänvisning till den skrivande själv. Finns det verkligen människor som är egoistiska som en medfödd egenskap de burit på i hela sitt liv ? Finns det verkligen människor som bara tänker på sig själv ? Utan att någon gång tänka på andra ? Är inte detta en fråga om åldersmässig utveckling också och att vi människor förändras genom livet med ökad ålder ?  Är det inte så att det är andra människor som tar till att bedöma andra som egoistiska för att de inte begriper sig mer vidsynt på den andra människan ? För att ha något att anklaga och kritisera denne för ? En som blev anklagad på -90 talet för att vara egoistisk och brista i ödmjukhet av en kvinna jag träffade var den ryske poeten Majakovski som levde för 100 år sedan mellan åren 1893 till 1930. Han blev 37 år. Hon refererade sannolikt till boken med hans dikter av honom som på svenska heter JAG i en utgåva från förlag Wahlström och Widstrand som utkom 1985 i översättning av Gunnar Harding och Bengt Jangfeldt. Titeln på boken är något missvisande då den inte är Majakovskis egen benämning på just denna bok utan en sammanställning av hans dikter i en bok med titel andra valt i en senare titel från 1985. Sannolikt har de valt den titeln på denna bok för att Majakovski publicerade en självbiografi i en rysk tidskift 1922 som hette ‘Jag själv’. Av en del har också Majakovkis dikter blivit klassade i efterhand som ytterst självbiografiska. Men stämmer det verkligen helt och hållet ?  Men jag har inte ens träffat Majakovski då jag inte ens var född när han levde och har svårt att anse att han skulle ha varit särskilt egoistisk som en egenskap. Men jag har läst boken om honom med hans dikter  och jag fick intrycket att han inte bara tänkt på sig själv, utan också tänkt på andra människor i sina texter. Kvinnan jag träffade i början av -90 talet som hette Charlotta anklagade dessutom mig för att likna Majakovski och hon undrade om inte jag också var som honom en egoist som brast i ödmjukhet !?  Vilket inte är sant. Ego är Latin. Freud och C.G. Ljung och en hel bunt med andra psykologer och vetenskapsmän har skrivit om detta med ego eller jaget som det kallas inom psykologi. Det benämns bl.a. för att vara kärnan och medveten respektive omedveten identitet i en persons personlighet. Och diskussioner om detta fortgår och kommer sannolikt att förekomma och inträffa oavsett min kortare utforskande nyanserade essä om ämnet ifråga.

20181007

Per Anders Taleptox Norberg

<+>

 

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeilluminerande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.