En familj på semester

Jag letar igenom min fotopärm och finner ett foto från första veckan i juni 1981. I en hotell foajé på ett hotell i Larnaca på Cypern jag inte minns namnet på står det 4 personer. En familj som bodde på hotellet och en eventuellt i hotellpersonalen? De står och samtalar om något. De är klädda i sommarkläder och var sannolikt på väg tilll stranden. Vad var de för ena ? Vad hette de ? Vilket land kom de ifrån ? Hur länge stannade de på Cypern ? Vad hette personen som jag tror eventuellt var en i hotellpersonalen ? Vad gör de idag undrar jag ?  Frågor om dem pockar på. Jag pratade sällan med människor jag inte kände på den tiden och hade inte frågat dem då om deras namn och var de kom ifrån. Jag hade inte pratat med dem men kände efter några dagar på hotellet igen dem. Vi sågs i hotell foajen en del dagar. Sedan har vi inte träffats sedan dess. Vi var på semester i en vecka på Cypern. Vi besökte städerna Larnaca och Ayia Napa. Larnaca med en strand som delar av den består av svart sand. Jag hade kamera med mig på mig den dagen när vi skulle ut på stan och gå till stranden en morgon. När jag kom i korridoren och kom in till hotell foajen fick jag syn på dem och passade på och tog ett foto. Kvinnan på bilden ser att jag fotograferar dem men hon sa inget om det då. Vad tyckte hon då vid den tidpunkten om att jag fotograferade henne ? Berättade hon för de andra att jag fotograferat dem ? De andra 3 verkar inte märka att jag fotograferar dem. Eller också låtsades de inte om det bara. Detta är 37 år sedan. Jag var 18 år vid den tidpunkten. De vuxna på fotot ser ut att vara i 40 års åldern och sannolikt dottern i familjen kan vara i 16-17 ungefär. Om de vuxna människorna lever idag år 2018 bör de vara i 77-80 års åldern och den yngre kvinnan kan vara i 53-54 års åldern. Den yngre kvinnan bär en badboll och den äldre kvinnan bär ett par strandmadrasser, mannen bär på en påse, det kanske är något sorts mellanmål i den han ska ha med till stranden, de var sannolikt på väg till stranden den morgonen? På väg till stranden det var vi också. Kanske blev kvinnan på bilden irriterad och förvånad av att behöva bli fotograferad och kände sig påkommen och avslöjad ? Hon ser överaskad ut. Gjorde jag rätt som fotograferade dem undrar jag idag såhär 37 år senare ? På den tiden fanns det inget som hette kränkande fotografering som är en lag som kom till 2013. Men det är i sverige den gäller. Hur gör vi med fotografier som är tagna numera i andra länder utomlands ? Hur gör vi numera med den situation som uppstått som vi skapat där det finns kameror lite överallt i bl.a. mobiltelefoner, men också har någon skapat en regel som säger att det är kränkande/dåligt/sjukt att fotografera i smyg och hemlighet andra i det privata utrymmet ? Gör jag rätt som skriver om dem och visar mitt fotografi idag såhär 37 år senare ? Jag tycker fotografiet och historien kring det har ett visst historiskt värde som ett skönlitterärt realistiskt tidsdokument. Och mina funderingar kring fotografi får avgöra att jag väljer att skriva om det.

 

20181007

Per Anders Taleptox Norberg

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeilluminerande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.