Om utveckling och kristen tro

I all den utveckling som skett t.ex. under 1900 talet i sverige har kristendom en alldeles speciell plats i vårat samhälle. Mina föräldrar lät döpa mig av en präst när jag var 1 år 1964. Mina föräldrar är också döpta. Det kan inte göras ogjort. Att döpas innebär att man får ett namn fastställt och att man tas med i den kyrkliga och samhälleliga gemenskapen i kristen tro. Det berör en identitetsfråga för vad det innebär att vara människa. Det berör olika andra seder och bruk också med den nya tron i relation till den gamla. Med annat sorts gravskick, dop, bröllop, och annan sorts begravningsrit. Och byggandet av kyrkor som gemensam samlingsplats. Och framförallt skillnad i bestraffningsmetoder.  Att förhålla sig till det som Jesus Kristus och bibeln predikade om.  Om syndernas förlåtelse och att vända andra kinden till som han menade på att man bör göra. Och att stå på de svaga, det fattigas och sjukas sida här i livet. Men man behöver inte hålla med om allt om det. Det ska vara tillåtet med kritik också av det spridda ordet och handlingar. Den kristna tron har en del i den utveckling som pågått i vår europeiska kultur och kan inte utan att reducera föreställningar om den förkastas. Den har en del i vår gemensamma världsvida utveckling som skett. Den kristna tron är bra för att ha något att tro på. Tiderna var mycket svårare och grymmare förr under den gamla tron – hedendomen – med mycket grymma bestraffnings  metoder som t.e.x korsfästelse, hängning, halshuggning, rådbråkning och rista blodörn, avhuggning av händer och armar vid stöld, blot och offer av levande människor, vikingafärder och sjöröveri, slavar och träldom. En tid vi inte vill ha åter ! Seder som senare förbjöds när Sverige kristnades. Antalet krig har minskat idag mot förr också. Åtminstone om man ska tro på vad historieskrivning har att berätta. Sverige kristnades sent kring 800-900 år e.kr. och dödstraffet med korsfästelse förbjöds i Rom av Konstantin den store 321 e.kr. och i Sverige förbjöds dödsstraff så sent som 1921. Det är oerhörda skillnader på livet idag mot förr och det är mycket tack vare att sverige har kristnats och det Jesus Kristus predikade om. Grundat på en medveten planering och strategi från riksdagen , olika kyrkliga och andra verksamheter, musik, sport och föreningsliv, arbetsmarknadsutveckling, och myndigheter i vårat samhälle. Med förbättrad levnadsstandard och ett sedan 1955 utvecklat socialförsäkringssystem varav delar av det ifrån då med sjukersättning, barnbidrag och pensioner. Trots annat som hänt senare efter att sverige kristnades. Men olika tro av olika form som gamla mytologier t.ex. lever kvar parallellt, och olika syn och olika grenar inom samhället  och det är det som gjort att det dröjde så länge innan en grym bestraffningsmetod som dödsstraff t.ex. förbjöds. Det var mycket svårare och hårdare levnadsvillkor förr längre tillbaka i tiden än vad det är idag. Med svält och grymma bestraffningsmetoder. Och de hade sämre hälsa förr och sämre bostads och levnadsstandard. Det intrycket får åtminstone jag i mina föreställningar när jag t.e.x läser historia om gamla tider hur de hade det förr.  Tack vare det som Jesus Kristus predikade om och vad en del av de som levt innan oss har gjort har vi det bättre idag än förr.

20181010

Per Anders Taleptox Norberg

<+>

 

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeilluminerande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.