En ögonöppnare

En man som heter Jakob hävdade en gång i tiden för flera år sedan i början av -90 talet att jag varit oansvarig tidigare i mitt liv. En kvinna som heter Catarina ansåg 1999 att jag inte var beredd att ta ett ansvar trots att jag besvarat 120 samtal på telefon om dagen. En annan man som jag  tror gått bort idag som hette Hans ansåg en gång i tiden att jag var en mycket ansvarsfull person. Vad som är sant är med andra ord ett mångtydigt kapitel. En författare som heter Milan Kundera påstod något i stil med ungefär i en essä han skrev att han ansåg att det var lite väl heroiskt att leva ensamen inför en mångtydig värld. Detta har fått mig att tänka på min ungdomstid en del då jag var en annan människa och jag har förändrats en del mot förr till idag då jag blivit äldre och erfaret en del händelser av olika kvalité. Man kan med rätta undra varför alkoholen uppfanns en gång i tiden överhuvudtaget ? Varför dricker en del människor alls överhuvudtaget ? Skäl till  att det dricks alkohol varierar sannolikt mellan olika individer. En del människor dricker för att de tycker det är gott med ett glas till maten. Andra tror jag dricker utan att reflektera närmare om skäl till att de dricker. Särskilt i ungdomen. För att festa loss till helgen. En öl med polarna på lördag kväll ! Andra dricker för att de är så olyckliga med sorger och personliga bedrövelser här i livet att de av nöd vill döva smärtan detta åsamkar dem. För att de känner sig på bättre humör om de druckit något. Jag var en partykille i min ungdom och särskilt under skoltiden och har festat en hel del från ungefär 18 års ålder som jag fyllde 1981. Jag drack en hel del och mest öl men ett och annat glas vin, whisky och shots också. För mig handlade det om till en början att döva den nervositet och smärta jag kände av ungdomliga skäl inför att ha haft en svår och mycket jobbig barndom. Det var som om den svåra barndomen slog tillbaka flera år senare. Det var restaurang och dansställe gamla Prisma i Örebro som gällde på helgen som jag gick till. Jag gick ut för att ha roligt, lyssna på bra discomusik, dansa och ha roligt. I hopp om att träffa en kvinna och partner också. Så som en del som är i yngre ålder gör när man är tonåring. Efter några års festande en tid efter att jag slutat skolan 1983 var det en kvinna som heter Susanne som sa åt mig något i förebrående ton som blev en ögonöppnare.  Hon sa åt mig ”Du kommer att bli alkolist”. Hon menade sannolikt om jag fortsatte att festa så som hon uppfattade mig att jag gjorde. Jag har idag sedan många år närmare bestämt i början på 1990 talet slutat att delvis dricka alkohol mer frekvent och regelbundet. Jag har blivit äldre och förhoppningsvis vuxnare och mognare också och lämnat tonårstidens festande bakom mig. Men jag är ingen nykterist idag. Jag har bara druckit något glas whisky och en och annan öl till maten vid några enstaka tillfällen sedan dess för några år sedan. Då jag kommit till den insikt också en del andra har gjort att det är skadligt med större mängder alkohol för hjärnan och dess tankeverksamhet. Alkoholen påverkar omdömet. Man mår bättre också utan större mängder alkohol. Men ett glas då och då kan gå an. Och jag blev ingen alkolist som Susanne trodde. Utan jag bröt alkohol och festande beteendet själv innan det var försent med hjälp av Susannes förebrående ord som var en ögonöppnare som jag senare kom att tänka på när jag vänt mig bakåt i det förflutnas backspegel.

 

20181015

Per Anders Taleptox Norberg

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.