Konservatism och radikal förändring –  går de två epiteten ihop ? 

Om nya verklighetssammanhang. Det nya klass samhället som håller på att växa fram i vårat land Sverige. !? Med ökande klyftor mellan rika och fattiga, friska och sjuka, arbetsföra och pensionärer, de som har väldigt mycket och flertalet som bara har lite och som lever på en minimal garanti inkomst. Och vilka är alternativen ? En sak kan man konstatera att relationer och omständigheter är mycket komplicerade och det är bra att de är det anser jag. Om du tror att du har upptäckt hur tillvaron är beskaffad och inte har något kvar att upptäcka och bevisa, vad blir det då kvar att bevisa och tänka på ? Vad är det vi vill bevisa för oss själva när vi beter oss som vi gör ? Om du tror att allt är så som just du tror att det är och att inga andra människor har en uppfattning som kan vara bättre än din ? Hur många nya verklighetsammanhang kan det tänkas finnas som idag är dolda och som framtiden har att uppvisa ? När en människa upptäcker hur tillvaron är beskaffad ? Vad händer då inombords med en människa ? Och hur beter sig en människa då utåt sett mot andra människor ? Är det så för oss människor att bli äldre till åldern innebär att bli mer konservativt lagd i sinnet än förr ? En längtan efter att bevara och spara på minnen och traditioner ? Och att konservera tillvaron i en långsiktig process med en horisont långt där borta ? För vems skull vill vi fatta våra beslut ? Och att revolt känslan och längtan efter revolution och omedelbar samhällsomstörtande förändring tillhör den ungdomliga tiden ? I vårat land Sverige har de senaste 30 åren minst ca 1,5 miljoner människor blivit mer konservativt lagda då de börjat rösta på SD som grundades 1988 och som marknadsför sig bl.a. som ett socialkonservativt parti.  De som röstade på dem i senaste valet 2018 gjorde inte det för 30 år sedan. De som hade rösträtt då 1988 röstade sannolikt före det på ett annat parti. Om de ens röstade alls !? Kritiken och klagandet på den socialdemokratiska politiken de senaste decennierna har varit omfattande från en del högerinriktade partier. De tycks tro att de kan förändra något i samhället de gärna vill kritisera, och dåligheter som de gärna skyller ifrån sig på just socialdemokraterna. Men man ska heller inte glömma sånt som är positivt med utveckling av infrastruktur och samhälleliga funktioner som de som var före oss har gjort, hur de byggt upp detta land under sedan t.ex. 1950 talet  och hur stora skillnaderna är idag mot då för 68 år sedan !?  De som idag är pensionärer och är i 80-90 års åldern idag som var unga då kring 1950. Vad innebär detta analytiskt i praktiken för vårat land Sverige att fler och fler människor har blivit mer konservativt lagda än tidigare ? Vad kommer det att innebära för framtiden och de generationer som lever då ? Betyder det att vi går åt fel eller rätt håll ?  Eller innebär det i en riktning som innebär mindre rättvis fördelning av t.e.x ekonomiska resurser ? SD vill sänka skatten för höginkomsttagare och förändra arbetsmarknadspolitiken. Något förslag som t.ex. uppkommit bygger på att en del vill lägga ner arbetsförmedlingen till och med. Vad anser de som jobbar där om det ? Fungerar inte AF någorlunda okej ändå ? Hur går det ihop för M, KD och SD ? Att samtidigt som SD t.e.x vara ett socialkonservativt parti och sedan vilja genomföra omstörtande och kraftiga förändringar av rådande situation i vårat samhälle ?   Eller utesluter det ena inte det andra ? Fundera på det jag skrivit en stund åtminstone, och dra dina egna slutsatser om hur vi vill att vårat samhälle ska vara i framtiden. För kommande generationers skull.

 

20181213

Per Anders Taleptox Norberg

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeilluminerande Noveller, Svenska. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.