En enträgen stark längtan

I en värld där en del människor enträget har en stark längtan efter att synas i sociala medier och väcka uppmärksamhet för sina alster medans andra tar avstånd från sociala medier och använder det inte och tycker det är en fluga som kommer att gå över, vad innebär detta för oss människor och framtiden och för relationer i vårat samhälle ? Vad är syftet med att publicera alster på sociala medier ? Handlar detta om något som håller på att gå förlorat ? Det är såna skillnader på idag numera mot förr. Det har hänt så mycket genom historien. Numera är det bildliga tänkandet vanligare än förr än den strängt poetiskt lyriska verskonsten. Tack vare allt tv tittande och uppfinnandet av kamera och videofilm. Och hur gjorde människor förr i tiden för att synas så mycket som möjligt är för andra? På t.e.x Strindbergs tid i slutet av 1800 talet hade de en annan dygnsrytm och andra perspektiv än idag. Och vad är det för skillnader mot förr ? På minsta möjliga tid bara några sekunder är det numera möjligt att komma i kontakt med människor i helt andra delar av världen i andra länder på andra sidan jordklotet. Det som kunde ta flera veckor förr med försändelser av meddelanden via post, och för att inte glömma långdistans telefonsamtal för t.ex. mer än 50 år sedan före mobiltelefonens tid!? Datorer och internet har sedan början av 1990 talet öppnat upp helt andra möjligheter. Häromdagen var jag till dagverksamhet den 13/12 och vid 12:30 uppträde ett sällskap nionde klassare från en skola med ett luciatåg. Det ställdes en fråga till dem från någon om det var okej att fotografera dem. Och det var det sas det, men det blev inte godkänt att publicera fotografi på dem på sociala medier för de var bara 15 år och det krävdes sas det godkännande från föräldrar för det och det fanns ej ett sånt förberett. Men det var okej att ta foto och spara det för sig själv. Men ändå var det någon som la ut en bild på facebook från det tillfället med delar av foto suddat och maskerat så man inte kunde se dem ur luciatåget på bild. Vilket kan ha ansetts som okej. Missade de verkligen något – att få komma med synliga på bild på sociala medier från just detta tillfälle? Hur kommer det sig att en del tar avstånd från att bli publicerade på sociala medier? Vad är det som oroar med det och får dem att ta avstånd från det ? Jag tänker på att när jag var ung på 60 och 70 talet togs det en massa fotografier i olika sammanhang i skola och på fritiden som jag var med om, men det var aldrig någon på den tiden som frågade om det var okej och godkänt att fotografera mig och andra som var med på bilder. Jag hade också med kamera en del tillfällen, och har också fotograferat en del förr om åren. Och våra föräldrar de tillfrågades inte alls på den tiden, de tog själva fotografier på oss barn på den tiden. Hur kommer det sig att det skett en förändring med detta till idag ?  Dels har det kommit en ny lag 2013 något som kallas kränkande fotografering. Jag tänker på en annan incident som inträffade för en del år sedan då min gamla pappa som i år fyller 85 år stack till mig en cd skiva med fotografier från vårat familjealbum med en 850 foton från 1960-tal. Jag tittade igenom dem och konstaterade att det var inte många tillfällen av dem jag kom ihåg. Jag hade glömt bort de tillfällen fotografier togs. Jag minns inte att jag var med om detta då men via en bild väcks ett minne till liv. Det grämer mig lite grann att jag har så dåligt minne från förr från dessa tillfällen denna tidsperiod. Minnena från dessa tillfällen har glömts bort kan man säga.

 

20181214

Per Anders Taleptox Norberg

<+>

Foto från 1969

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeilluminerande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.