Evigheten – en paradox och ett tidsperspektiv

Jag har funderat en del på detta begrepp evigheten och denna längtan efter evigt liv som är en mycket gammal företeelse i flera olika kulturer och geografiska delar av vår värld. Jag läste någonstans i en esoterisk text att evigheten är ett tidsbegrepp som kommer ifrån det grekiska ordet aion, aion som var en av gudarna i antiken,  eller fritt översatt till svenska en eon – ett mycket långt tidsperspektiv. Ett begrepp som i den texten beskrevs som att vara en term för all samlad tid. En oändlig tidsrymd. Men hur lång är evigheten egentligen kan man då undra ? Och när började den och när slutar den ? Om den har ett slut ? Eftersom ingen kan veta när tiden tar slut eller när den började – är evigheten i princip ett omöjligt perspektiv som man inget kan veta något mer konkret om. Evigheten är en abstraktion. De som myntade denna föreställning i det förflutna ställde sannolikt till med mer än vad de då anade. Det har skapats ett begrepp – evigheten – som ingen kan veta något mer konkret och bevisbart om som ändå relativt sett ter sig betyda så mycket i t.e.x föreställningar och skönlitteratur och konst och i livet för människor. Evigheten – En verklig paradox.

 

20190105

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeilluminerande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.