Bach och hans andlighet är bäst

Jag valde att köpa 3 cd skivor med Johann Sebastian Bach – Essential Classics The Best of Bach – från Halidon,  som innehåller ett urval av hans musik. Varje gång jag känner mig uppgiven, deprimerad eller nedstämd och vill ha en stunds lugn och ro sätter jag på en skiva med Johann Sebastian Bach. Han är bäst på detta när det gäller. Av Bach musik blir jag åter lugn och mig själv igen. Ett sånt geni och begåvning som han var har sällan skådats i vår europeiska kultur eller i denna värld. Jag läste att hans samlade verk har kommit ut på cd skivor. 222 cd skivor i en samlingsbox. Till den nätta summan av 5599 kr. En Gunno Klingsfors doktor i musikvetenskap, skriver Ditte Hammar på svt ´s websida,  har räknat ut att Bach producerade 8 st cd skivor om året i 45 års tid. Så produktiv var Bach medans han levde, Bach som levde mellan åren 1685 till 1750. Jag tror Bach måste ha älskat det han höll på med och han visste om att han var bra på det han gjorde. Det är intressant och ganska fantastiskt att en människa kan betyda så mycket att han blir utgiven i sitt samlade verk flera hundra år senare. Det säger en del om hans kvalité på det han gjorde. Och där ligger nog jag t.e.x som åstadkommit hitintills musikmelodier för 2 st cd, och en del andra i lä. Men jag tänker också på att det är ganska fräckt gentemot Bach att sälja hans samlade verk för 5599 kr. Något som inte kom honom till del under den livstid han levde. Han får istället åtnjuta minnet där han är av att få sin musik spelad idag. Hur han hade det ekonomiskt på sin tid är mindre känt idag tror jag. Andra tjänar pengar på det han åstadkom. De som gjort detta som musiker och tillverkare av skivor och box har, får man hoppas, gjort det för Bach´s skull, och ska ha sin del för jobbet de utfört. Hur mycket de får ut av detta framgår inte av information i t.e.x box. Det ekonomiska är inte oviktigt, men det är inte allt i denna värld. Mer av betydelse är den andlighet Bach´s musik innehöll. Ett samtalsämne som inte ofta kommer med i samtal i t.e.x media  som radio och tv. Det finns några få undantag med texter som diskuterar hans andlighet, jag tänker t.ex. på en utmärkt och välskriven bok Toccata: J.S Bach andliga universum, iaktagelser och betraktelser av Owe Wikström från år 2000 jag läste nyligen som handlar om Bach och hans andlighet i musiken. Det viktiga i sammanhanget är den musik Bach skrev och skapade. Och att vi har möjlighet, tack vare skickliga och kompetenta musiker i dag i vår tid, som spelat in musiken och gjort det möjligt för oss att höra på den.

 

20190114

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeilluminerande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.