Avfärdad

Idag har jag sett på 2 st dokumentärer på svt play som handlar om åren efter 1945 och återuppbyggnaden av europa. ’Europas återhämtning efter Hitler’ hette den i 2 delar. Det var en nyanserad bild de beskrev i dokumentärerna om europas historia efter 1945 fram till 1960 talet någon gång. Hur snabbt måste de inte ha byggt upp europa under de 15 åren !? Vi får inte glömma det de gjorde efter 1945 !? Särskilt för oss som föddes senare under 1960 talet har detta haft betydelse. I 32 år har jag jobbat och kämpat med att vara med och bygga upp detta land och tillvaro. I vår gemenskap som man kan kalla den. Har jag åkt och jobbat efter schema. Från 1978 till 2010. I ungdomen kände jag mig drabbad och betyngd av skuld av det som hänt i det förflutna på vår kontinent i Europa. Jag identifierade mig när jag var yngre i ungdomen med människor på filmduken i dokumentärer som handlade om tidsperioden mellan 1933 till 1945 och kände igen mig i de som deporterades till arbetsläger.  Men en 18-20 år innan jag föddes. Jag föddes 1963 och var inte ens född när det var 1943 till 1945. Det var min ungdomliga förvirrelse och inbillan. Att tro att jag var i likadan situation  som de som sattes i läger för att jobba. Efter att mycket hänt mig i ungdomen. Men koncentrationslägrena försvann efter 1945. Det finns människor som vill annat med andra människor än vad de människorna vill själva. Det är det som makt och beslutsfattande sannolikt dels handlar om. Jag har av någon outgrundlig anledning fått så dåligt rykte tidigare och blivit utpekad för både det ena och det andra grundat på fantasier hos andra att min identitet tidigare om åren har irrationaliserats till oigenkännlighetsbarhet. Men inte för mig själv. Vi är oss själva närmast.  Idag har det hänt mycket och det är klara skillnader på livet idag mot förr och på mig också. Jag vet mer noggrant vem jag är idag när jag blivit äldre. Jag träffade en kvinna en gång som tyckte att jag var dum i huvudet och hon avfärdade mig på ett ögonblick som helt betydelselös och värdelös. ”Han är dum i huvudet” sa hon efter att jag skämtat något, men inte skämtat med henne. En annan person ansåg i slutet av 1999 att det enda jag klarade av var att snatta godis på konsum affär som coop hette förr om åren i slutet av 70 talet.  Det sa den personen en 20 år senare i efterhand. Eventuellt blev jag personförväxlad med en annan människa ? Något godis har jag inte snattat på konsum vad jag minns idag. Men man minns inte allt. I delar av ungdomen kände jag mig alldeles drogad av alla sprutor jag fick under 60 och 70 tal hos tandläkare vid bedövningar som sannolikt påverkade omdömesförmåga på den tiden. 2004 5 år senare var det en person, som måste ha uppmärksammat detta, som påpekade att jobba i en trädgårdsavdelning det skulle jag väl klara av åtminstone. Då var jag 41 år gammal när jag var med om det och hade jobbat till och från i 26 år. Idag är jag sjukskriven sedan 2010 och sedan hösten 2012 förtidspensionerad och lever ett lugnt och prosaiskt liv ute på landsbygden någon mil utanför närmsta stad. Och jag är inte ensammare än vad andra är i gemen. Jag har avfärdat åren i en positiv bemärkelse mellan 1933 till 1945 avseende tredje rikets handlingar som att vara något positivt för senare tider. När den innebar så mycket lidande och tragedi för så många människor med anledning av det som hände då. Uppbyggnaden av europa den började efter 1945 och höll på i ungefär 15 år en bit in på 1960 talet. Livet har gått vidare och på något outgrundligt sätt blivit bättre med åren som gått tycker jag också.

20190203

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeilluminerande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.