Om minsta dammkorn granskas

Om minsta dammkorn granskas under lupp? Denna intensiva granskning och studium av tillvaron är ett tidens tecken i vår tid. Jag tror att vi lever i rätt land då. För i detta land vårat sverige , kan man bli ställd till svars för minsta lilla inbillade omständighet, det har jag personlig erfarenhet av. Utan att jag ställt till det för mig. Jag har hört talas om andra också som blivit anklagade utan att något ont skett eller att de ställt till det för sig. Jag tänker också på Josef K i Kafkas roman processen som blir anklagad för brott trots att huvudpersonen i boken inte gjort något ont. Han blir förtalad. Men man kan inte utan bevis gå omkring hur som helst och anklaga andra för vad som helst. Hur skulle det se ut ? Det har med rätts säkerhet att göra. En del människor går omkring och känner sig djupt anklagade och ansvariga för minsta dammkorn. Processer med anklagelser mot enskilda personer haglar i media t.e.x  och minsta lilla misstag kan det ske åtal emot. T.o.m sånt som inte ens är något misstag värt att anklaga och åtala för sker det åtgärder emot. Helt Betydelselösa händelser som överdrivs och får oanade konsekvenser och uppförstorad betydelse. Och det ställs till svars för varje påstående vi människor gör. Går det ens att i verkligheten uttala sig om något i dessa dagar som är nu utan att det skall motbevisas att det finns ett fel någonstans i sanningsmässig betydelse ? Det letas efter ansvariga och skyldiga människor i varje hörn av varje rum. Hur kommer det sig att det Franz Kafka skrev 1925 i sin roman Processen kan te sig lika aktuellt idag som då för 94 år sedan  ? Trots att det har hänt så mycket i vår värld sedan dess ? Dom som letar efter ansvariga och skyldiga klarar inte de av själva att vara ansvariga för sig ? Varför måste det hittas ansvariga människor för i andra människor än en själv ? Varför lägger en del människor sån energi på att anklaga och leta efter ansvariga och skyldiga i andras liv och tillvaro för ?  Har inte detta med en rädsla för att själva bli avslöjade för något t.e.x inbillat och påhittat ?  En författare som heter Milan Kundera skrev 1973 (på svenska 1976) i en roman som heter Livet är någonannanstans att vi lever i en värld som är full av ansvar. Ändå letar en del människor förtvivlat efter ansvariga människor ?! Till och med på 2000 talet. Och detta kommer sannolikt att fortsätta oavsett om jag skriver om det eller inte. Jag har blivit påstådd att vara både oansvarig och ansvarig och det verkar som att en del människor har ett behov av att ha andra att beskylla för något. Det finns t.e.x människor som inbillat sig något om sig själva i sin yrkesroll att de har en rättighet att fatta beslut om andra människor men om de själva blir utsatta likadant med likadana beslut om sig då tar de till anklagelser och väcker åtal i domstol mot de som de själva haft åsikter om. Är inte det absurt ?  Det är det som jag valt att kalla Ömsesidiga påhittade beskyllningar.  Anklagelser som är påhittade och inbillade hos båda parter. Finns det någon ände på detta med påhittade fantasi anklagelser med ett slut på det eller kan det fortgå in absurdum utan gränser ? En mycket svår fråga att svara på utan att ha sanningsmässigt fel. I de flesta omständigheter när det sker en anklagelse som grundar sig på att det är påhittat och inbillat hänvisas det till några regler , den som anklagar ofta inte har skrivit eller skapat själv. Utan de är skrivna av helt andra personer som döljer sig därbakom någonstans. Jag har funderat på om det är en omständighet som försvårar åtgärder mot den som anklagar och den som är anklagad ? Vad händer med vårat behov av att vara hänsynsfulla mot medmänniskor när det yrkas på uteslutning, avstängning, eller annan överdriven drastisk åtgärd som kan ställa till det för en enskild person ?  ? Fundera själv på detta hur du förhåller dig till överdrivet nogrann granskning ….

 

20190218

Taleptox

<+>

 

20190218

Per Anders Taleptox Norberg

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Galenskapens Illusion, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.