Adam och Eva

Filosofiskt utkast till en essä om skapelseberättelsen del II. Förklaringsmodell – Vad innebär skapelseberättelsen egentligen ? Vad betyder skapelseberättelsen egentligen mer nyanserat beskrivet ? Och hur kommer det sig att författaren av den beskriver det som att adam skapades först av Gud och av adams revben skapades Eva ? Vad menade de som författade detta egentligen ? Finns det någon sanning bakom denna berättelse eller är den en myt och fantasi och en produkt av författares berättande fantasier ? Är det inte så att den är en metafor för något som övergår vårat förnuft ? Har Gud funnits på riktigt en gång i tiden ? Vad tror du ? Hur ska den tolkas ? Varför försöker vi såhär flera tusen år senare att förstå oss på denna absurda berättelse ? För den ter sig absurd och ologisk och irrationell ur ett mänskligt tankemässigt perspektiv. Hur gammalt är skriftspråket som den berättelsen skrevs på ? Vid vilken tidpunkt skapade Gud orden och skriftspråket och våra föreställningar ? Är det inte så att det bara är människan som står frågande inför denna berättelse ? Hur har ens en sån berättelse kunnat ta form och blivit författad ? Om man frågar ett djur som en hund, katt, apa, en delfin eller ett lejon om detta , vad kommer de att svara på hur det kommer sig att Gud valde att skapa mannen först och sedan kvinnan ? Menas inte det att våra föreställningar om detta var vad Gud skapade och att det är det som utgör skapelseberättelsen ? Vad existerade då innan Gud skapade föreställning om människorna och mannen och kvinnan ? Men att män och kvinnor existerade redan innan det långt före Gud skapade våra föreställningar om man och kvinna, men inte så som vi beskriver dem utan utan biblisk definition ? Hur definierades människan innan Gud utförde skapelseberättelsen och den blev författad  ? De definierade sig sannolikt på ett annat sätt då på den tiden.

Sannolikt beror det på hur man tolkar skapelseberättelsen. Det finns flera olika alternativ. En är den bokstavliga tolkningen det som jag anser är en missuppfattning att inget existerade innan Gud skapade världen och att adam och eva var de första människorna. Men man har i senare tider visat på inom vetenskapen och räknat bakåt att man tror att det existerade människor innan adam och eva och Gud också. Jag tror att skapelseberättelsen är en metafor som beskriver hur Gud skapade ord och föreställningar för hur vi väljer att benämna världen och oss människor. Eventuellt kan man tro att det förekom muntliga berättelser och att Genesis, 1:a Moseboken, är nedtecknad i efterhand senare när skriftspråket uppfanns? Så någon människa som bevittnade Gud kan det sannolikt ha funnits en gång i tiden. Men det finns det inga uppgifter sparat om. Sen om någon bevittnade Gud just när han myntade ord och föreställningar när han skapade mannen och kvinnan det är oerhört svårt att idag bevisa. Det finns inget bevis för det sparat till idag vad jag vet i alla fall. Gud kanske stod gömd bakom en buske eller ett träd eller inne i en grotta när han myntade orden man och kvinna ?

Det jag skriver om är den allegoriska tolkningen av Genesis, (1:a moseboken)

 

20190222

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Galenskapens Illusion, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.