Kulturens och litteraturens utveckling

Det finns mycket skrivet forskat om skriftspråkens tillkomst och utveckling på t.e.x wikipedia och i andra encyklopedier. Det är den information vi idag känner till om skriftspråkens utveckling. Jag tänker också på avhandlingar i ämnet som inte finns redovisat för i offentligheten utan ligger gömt i något arkiv någonstans på t.e.x ett universitet kanske författat av någon professor eller student ? Man vet på ett ungefär tidpunkt för när alfabetet uppfanns på ett ungefär en 1500 till 2000 f.kr, som man tror är en uppfinning av en del semitiska folk. När man började använda små och stora bokstäver och började skriva isär orden med mellanslag på 700 talet e.kr. känner man till något som man tror uppfanns av en kyrkoman och vetenskapsman som hette Alcuin av York. Och man vet på ett ungefär tidpunkt när böckerna i det gamla testamentet författades i det som senare sammansattes till Bibeln. Var Bibeln och de enskilda böckerna i den en av de första samling böcker som skrevs i vår värld ? Hur pass mycket har Bibeln betytt för kulturens och litteraturens utveckling genom historien ? En inte helt enkel och entydig fråga att besvara. En fråga som kräver en mångtydig analys och förhållningssätt. I denna längtan efter entydighet och enkla svar på svåra frågor krävs det av en tänkare ett visst mått på abstrakt filosoferande för att ansätta sig denna tankeprocess med att utforska skriftens utveckling för litteraturens betydelse. Någon gång måste Kulturens och litteraturens utveckling ha börjat, vilka böcker var först och vad fanns det före det fanns böcker ? Före skriftspråken uppfanns ? Håller vår värld på att förändras avseende hur boken kommer att utvecklas ? Har inte websidor, datorer, eböcker och internet hållit på att förändra detta med vår relation till boken  ? Jag t.e.x läste mer fysiska böcker förr på t.e.x 1990 talet än vad jag gör idag, då jag istället läser mer texter på internet via dator.

 

20190223

Taleptox

<+>

Not:

Bibeln som bok är sammansatt i senare tid. Den består av flera böcker som sedan satts ihop till en. Men genesis – 1:a moseboken som innehåller skapelseberättelse – tror man skrevs ner 1250-950 f.kr. men att den är betydligt äldre än så utifrån eventuellt muntligt berättande. Sumererna skrev inte med alfabet. Skrev inte dom med kilskrift ? Jag tror om jag tolkat det rätt att de var inte ett semitiskt folk. Det finns en del skrivet om sumererna på wikipedia t.e.x. Det verkar ha varit på modet under den tidsperioden att skriva skapelseberättelse i flera olika kulturer. Vilken av dem som var först är sannolikt svårt att bevisa idag i vår tid. Det finns ingen källa till det med sann bevarad information. Det är så pass länge sedan att det är svårt att veta något mer konkret om det.

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Galenskapens Illusion, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.