I Staden finns det minnen…

…det ska vi inte glömma bort. En man sa när jag pratade om händelser som hänt för 20 år sedan ur mina minnens arkiv ”Dom har glömt bort det där nu” och jag undrade hade de verkligen glömt bort vad som hänt ? När det var några andra som hade haft minnen om detta innan ?  I våran stad jag bor i finns det mycket minnen hos människor med olika åldrar och olika erfarenheter. Men vill människor minnas vad de varit med om ? Sånt som hände i deras barn och ungdoms tid t.e.x ? och vill vi minnas vad andra varit med om ? En del människor har flyttat hit senare i livet i vuxen ålder till våran stad från andra delar av landet för att studera eller jobba eller av annat mer personligt skäl. En del har haft barn med sig som fått sin uppväxt förändrad då de ryckts upp ifrån sina rötter ifrån barndomens hembygd. Det sker en folkomvandring på människor i vårat land också internt. Några som bodde i Borås för 10 år sedan kanske bor i Sundsvall idag. Människor byter jobb och livsvillkor. Sannolikt finns det mer noggrann statistik på hur mycket vi flyttar i våra  liv. Vad minns vi av våra liv från det förflutna ?  Vad vill vi minnas och vad kan vi minnas ?  Hur mycket av våra förflutna har vi förträngt som vi inte minns längre ? Jag själv t.e.x har bott på 12 st olika adresser i mitt liv från barndom till nu idag i vuxen ålder. Mina föräldrar flyttade 1 gång till 2 olika adresser när jag var yngre och jag har själv flyttat ett 10 tal gånger i vuxen ålder. Det minns jag idag när jag tänker tillbaka på det förflutna. Ens minnen skapar man själv. Man väljer själv vad man minns om man minns det!? Men vad är det som gör att vi minns en del men annat glömmer vi ? Och hur mycket spelar andra människor betydelser in för våra minnen när andra människor minns något om andra ?  Och hur mycket ändrar vi på sanningen när vi minns ? Milan Kundera skrev i sin roman Skrattets och Glömskans bok utgiven 1978 (på svenska 1981) att människans kamp mot makten är minnets kamp mot glömskan. Men stämmer det ? Vi måste fråga oss den intrikata frågan – vad är makt ? Makt att bestämma över ens egna liv ? Makt att bestämma över våra liv ? Makt att bestämma över andras liv ? Har vi inte den makten i våra egna beslut vi fattar och väljer om oss själva med ansvar i symbios med att andra också har ett medansvar då de sedan fattar beslut om våra beslut ? Vem bestämmer? En alldeles enkel fråga att ställa men svårare att besvara. Om det är andra människor som bestämmer över oss blir våra minnen desto mer viktiga i att inte glömma bort vad vi varit med om och vilka vi är. I en värld utan makt och bestämmande beslut med val vi gör hur vi vill leva, blir minnena mindre viktiga och risken att vi faller in i glömskans värld större. Minnen och livserfarenhet och ett förnuftsbaserat tänkande är nyckeln till att kunna fatta självständiga egna beslut och val kring hur vi vill leva. När vi låter oss styras för mycket av andras makt och beslut och val om oss som vi hänfaller åt självhyckleri. Minnen är våra egna val. Också att glömma bort och gå vidare är ett eget val en del människor gör. I en stad finns det mycket minnen och människor tänker och förhåller sig oerhört olika till minnen och glömska.

20190327

<+>

 

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Galenskapens Illusion, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.