Dystopisk betraktelse om en utopi

Jag tror inte på stora övermänniskor som Nietzsche predikade om i sin besynnerliga bok. En författare som Milan Kundera har hävdat i sin roman Livet är någonannanstans från 1973 (på svenska 1976) att inget mänskligt är vare sig stort eller evigt. Och jag vill tro att han hade rätt i sin slutsats. Vad finns det för gott och säga om oss människor som i nästa ögonblick ändå är bortglömt och påverkat och förändrat av att de som uttalar sig i nästa ögonblick har en annan uppfattning än den de hade i stunden innan ? Människor som tycker likadant oavsett hur vinden blåser genom tid och rum är få i dagens föränderliga värld. Människor kan hylla en sportslig insats, en teknisk uppfinning, framgångar och nyskapande inom konst, måleri, kultur och skönlitteratur. För att tid efteråt hyllas andra ideal och konstnärliga uttryck. En del människor ändrar uppfattning genom tid och rum. Det som var på modet förut blir gammalt och förlegat i en del människors bedömningar senare. Det som var nytt för en tid blir för en del bedömare sedan gammalt och förlegat. Det blir historia. De kultur arbetare som prisades på 1960 talet t.e.x är i de flesta omständigheter bortglömda idag bland gemene man i offentligheten och de omtalas inte ofta idag i media t.e.x, och de ligger sannolikt i något arkiv och dammar.  Poeten Staffan Larsson (1927-1994) t.e.x som var verksam från 1948 då han debuterade  med en diktsamling och under 50 och 60 talet som efter en lång tids sjukdom gick bort 1994 har jag träffat och pratat med i början av 90 talet när han bodde i Uppsala. Några år innan han gick bort träffades vi. Vilka minns honom och har läst något av det diktande han skrev ? Han var också litteratur recensent åt dagstidningar ända fram till 1993. Det var innan datorer och internet fanns och sannolikt kan man hitta hans böcker idag i ett internet antikvariat som bokbörsen om man anstränger sig något. Men han har inte blivit omskriven så särskilt mycket i media t.e.x i våra dagar som är nu. Han fick 3 litterära priser och bl.a. Övralidspriset 1962. Hur kommer det sig att så få minns honom idag år 2019 av den yngre läsekretsen ? Trots att han har en egen artikel i wikipedia ? De som är yngre och är i 20 års åldern idag var inte ens födda när han gick bort 1994. Tack vare dator och internet kan vi idag bli ihågkomna för senare generationer med anledning av att vi kan sparas i en webbsida. Människan har myntat så enorma begrepp som evigheten och oändligheten som en del gärna svänger sig med. Men är det  en utopi att vi människor kommer att kunna komma fram till oändligheten ?  Och evigheten vad innebär den ? I en bibel från förr i 1917 års utgåva hittade jag en not som förklarade vad evigheten innebär – det kommer från det grekiska ordet aion – en eon – som innebär all samlad tid. Ett fruktansvärt långt tidsperspektiv. Om universum är oändligt som en del hävdat innebär det ju att människan inte kommer kunna komma fram till slutet på universum. Inte kommer kunna nå fram till evigheten. Hur kan man då hävda att kärleken är evig och att det tros på evigt liv ? Är det bortom oss människors horisont menat ?  Utanför där någonstans där borta ute i kosmos ? Universum skulle med andra ord vara evigt ur ett mänskligt perspektiv så som vi känner till det idag. Vilket är en definition som är skriven av en männniska. Vad är det för sorts betraktelse de gjorde för mycket länge sedan när de myntade en tro på evigt liv ? Hur kan man tro på evigt liv samtidigt som det finns en begränsning i vad människor kan uppnå och klarar av ? Trots att en del hävdar att allt är möjligt.

 

20190402

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Galenskapens Illusion, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.