På bara några år

Historiefilosofisk betraktelse. På bara några år förändrades historien i vårat europa. Det är i år 74 år sedan andra världskriget slutade. Och Europa blev ett någorlunda fritt från svårare väpnade konflikter landskap. Förutom en svårare väpnad konflikt på balkan på 90 talet. I början av 1950 påbörjades bildandet av en gemenskap i Europa. EU bildades sedan dels 1952 och 1958. 1993 är ett avgörande år också då EU stärkte sin position med ett fördrag.  Sverige gick med i EU 1995. Men det har inte varit så alltid under 1900 talet i Europa. På bara några år vände opionen i Tyskland under slutet av 1920 och början av 1930 tal från att ha varit en demokrati avskaffades den och andra partier blev förbjudna. Genom att grundlagen skrevs om. Efter valet 1933 skedde detta. Och en enparti diktatur infördes med en fürher som ensamen ledare. Redan samma år öppnades det första koncentrationslägret. Och utrensningar och folkmord påbörjades i bred skala. Och Tyskland införde det totalitära kriget genom att starta det 1939. Ungefär 50 miljoner människor dog på bara 12 år, varav en del var romer, handikappade och judar. Ryssland drabbades hårdast avseende mängd som dog. Delar av Tyskland och England och andra länder bombades på några år sönder. Hur kunde detta få ske ? Vad för psykologiska krafter gjorde att detta kunde hända ? Var det enbart en konsekvens av en galnings och idiots hjärna och ideer som hette Adolf Hitler ? Nej, den breda massan som röstade på honom och det parti han representerade hade också sin del i det som skedde. Men de politiska ideerna och ideologin kom ifrån Hitler och hans närmaste män. Blev Adolf Hitler lurad och förd bakom ljuset av en del andra ? Var det därför han avslutade det genom att ta sitt liv då han kan ha insett senare 1945 vad som hänt ? Nazismen var hämndens ideologi som byggde på upprepning och att åtgärda sånt som ur deras synvinkel orsakade upprepning. En oskuldfullhetens ideologi med hat och antisemitism som pekade ut folkgrupper och enskilda individer som skyldiga orsaker till tillvarons sätt att vara. Och de bestraffades genom att skickas till läger. Glöm inte bort vad som hände i Europa mellan åren 1933-1945!? Demokratin och flerpartisystemet är garantin för att detta inte ska kunna ske igen. EU med representanter från samtliga medlems länder i Europa och en demokratisk parlamentarism är en möjlig garanti för att detta inte ska kunna ske igen i vårat Europa. Det har sedan slutet av 40 talet och början av 50 talet skett en succesiv förändring, utveckling och åter uppbyggnad av Europa och dess länders infrastruktur. Var medveten om detta och att det inte får ske igen. Jag vill uppmana till att verka för en stark demokratisk parlamentarism och bibehållande av ett flerpartisystem med fortsatt anknytning till och bevarande av ett EU.

20190408

Taleptox

<+>

 

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Galenskapens Illusion, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.