Långa fingrar och brottets natur

Hon var klåfingrig. Hon kunde inte låta bli att kladda på andra. Bakom ryggen på de som bestämmer. En del kvinnor som kladdar och tafsar klarar sig oftast undan. Hon hade långa smala fingrar som virade sig runt i hennes hår. Det var riktiga gitarr fingrar. Med Härdade hårdhudade fingertoppar hos en människa som efter många års spelande på gitarr. Så som det blir för en gitarrspelare som övat och spelat många timmar om dagen. Det är en hårfin skillnad på de som accepterar tillvaron så som den är och de som ifrågasätter och vill ändra på hur de uppfattar att den är beskaffad. Men jordens undergång den är ett gammalt fenomen som finns beskriven i många texter som det är långt till innan den blir utav. Jordens undergång är långt borta. Hade Dostojevski eller Kafka rätt om brottets natur som Milan Kundera skrev om 1988 i sin essä romankonsten ? Att det är en logik som säger att det är en skuld som söker ett straff eller ett straff som söker en skuld ? Josef K eller Raskolnikov ? Vem symboliserar mest hur brottets natur är beskaffad ? Det är så fasligt mycket som handlar om brott i den tid som är nu idag. Särskilt i media som tidningar och text tv. Vi matas formligen varje dag med information om både det ena och andra brottet med allt ifrån kemikalie dumpning, cykelstölder till falska bombhot. Och 29 personer som slagits på ett torg i en småstad med basebollträn, tillhyggen och knivar. Hugaligen. Det är en farlig värld vi leva i. Människor är inte så farliga men i grupp blir vi människor närmast nästan omöjliga. Det vet Polisen om. Men det finns så mycket annat här i livet än brott. En polisinspektör jag pratade med sa sig jobba med brott och han ansåg att datorn är ett brottsverktyg. Det anser inte jag. Jag anser att datorn är ett flervägskommunikations verktyg för databehandling och en utveckling av skrivmaskinen, telegrafen, telefonen och tv apparaten.  Nu senaste läste jag på text tv att 9 kvinnor i åldrar 19-25 år ska ställas inför rätta i Linköpings tingsrätt för stöld, dataintrång, misshandel, hemfridsbrott, egenmäktigt förfarande etc…. De hade rusat in i bostad och misshandlat några andra kvinnor i åldrar 16, 25 och 29 år. 4 av dem åtalas också för grov mordbrand !? Vad har det med att göra hur kafka respektive dostojevski skönlitterärt såg på brottets natur ? Av vad för anledning attackerar en del människor andra för ? Och löper amok ? På ett plakat visade sig en klimatstrejkare för en tid sedan i tv rutan med texten ”Jag vill att du ska få panik”. Varför skulle det vara bra för ? Blir klimatet bättre av att några får panik ? Nej hon ville sannolikt skapa dåligt samvete hos andra och önskade att de skulle i panik försvinna från jordens yta. Ack så ytligt. Det måste finnas mer konstruktiva åtgärder att satsa på för att inte göra klimatet ännu sämre. Som alternativa energikällor t.e.x  som el via vatten, vind och solkraft och energi utvunnen ur biogas. Man kan riktigt känna på hur en del människor hatar mycket särskilt bland de som ägnar sig åt klimatstrejk. Ett fördömande som bedömer utan att förstå ? Aktivisten Greta Thunberg t.ex. hade som argument att andra stjäl deras framtid för dem. Ofta detta några andra som förstör för en bredare skötsam massa. Några skall pekas ut som förövare är det tänkt bland dem. Klimatförändringarna har brottifierats och gjorts om till ett brott det också. Är det ens möjligt i dessa dagar som är nu att göra något överhuvudtaget och bara leva livet utan att det sker en anmälan om brott av någon sort ?? Hade inte Kafka rätt i sin analys i sin roman processen av vår värld ? jag är benägen att tro på att kafka hade mer rätt och var en djupsinnigare författare än dostojevski. Men vad som är sant med det är sannolikt mer komplicerat än så. Jag väljer att stanna hemma i sommar och tar det lungt.

 

20190415

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Galenskapens Illusion, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.