Om ett dåligt rykte

Det är en riktigt lång långfredag idag den 19 april 2019 och de som heter Olaus och Ola har namnsdag. Jag sitter och lyssnar i mina hörlurar vid mitt skrivbord och dator på AC/DC´s enligt mitt tycke en av deras bättre låtar You shook me all night long från 1980. Den skrevs och spelades in för 39 år sedan!? Tänk vad åren har gått. Och jag kom att tänka på en man jag umgicks med för många år sedan som jag tyvärr inte haft så mycket kontakt med nuförtiden. Med risk för att få ett ännu sämre rykte än vad jag sannolikt redan har väljer jag att skriva en essä om dåligt rykte, förtal och makt. Jag önskar att det inte vore så att jag hade så dåligt rykte, men att jag sannolikt har min del här i livet att det blivit så, men hur vi uppfattar varann är våra egna val. Och en del människor har vid några tillfällen haft en uppfattning av mig jag inte känt igen mig i och det är deras egna val . En man jag träffade en gång sa att han hade en hårdför syn på andra människors beteende, sätt att vara och deras fördomar. Han sa sig bry sig om sitt rykte och hur han uppfattades hos andra och han valde att anpassa sig som en oppurtunist i relation till andra människor. Sannolikt för att säkerställa och förvissa sig om sin framtid och hur han uppfattades av andra. Men är det så bra att bara bry sig om sitt rykte och anpassa sig till andra människor ? En kvinna jag träffade menade på att det går mycket bättre för en människa som anpassar sig till tillvaron. En människa som anpassar sig menade hon på kommer någon vart här i tillvaron. Men är det sant ? Kritik av människor som blivit ansedda att ha samarbetssvårigheter och anpassningsvårigheter är ett känt fenomen. Menade hon att man också ska anpassa sig till makten ?  Och vi måste fråga oss vad är makt egentligen ? Detta med att ägna sig åt makt och vilja bestämma om sitt liv, andras liv och hur vi kommer att uppfattas till våra egenskaper ? Hur vi väljer att utöva vår makt och vad vi gör blir avgörande för hur den uppfattas. Är det en inneboende egenskap hos människan att vilja utöva makt i relation till sin omgivning och andra människor ? Jag tror det var Nietzsche som skrev i slutet av 1800 talet om människans vilja till makt. Hade han rätt Nietzsche att människan har en vilja till makt ? Eller kan man föreställa sig att det finns människor som inte ägnar sig åt att utöva makt ?  Hur gör en människa som fått ett så dåligt rykte och t.e.x blivit förtalad av oförtjänt anledning för att återställa ett gott rykte ? Om att sona sina synder. Och nå en försoning. Att bli förlåten av Gud ? Är det möjligt ? Det finns människor som hittar på omständigheter och egenskaper om andra människor för att ägna sig åt maktutövning i relation till dem. Av inbillade skäl och utan att skämta hittas det på egenskaper. Men är inte det ett tecken på bristande känsla av att inte ha någon makt i relation till den människan det hittas på om att det hittas på ? Och hur gör en människa som blivit förtalad av inbillat påhittat skäl så grovt att det kan leda till att den människan åtalas i t.e.x domstol ? Det vill säga det föreligger ett förtal av något skäl trots att den människan inte kan ha gjort något av det som förtalet anger. Hur beter sig en människa då ? Jag tror det var Albert Einstein som ska ha skrivit citat att ”svaga människor hämnas , starka människor förlåter, intelligenta människor ignorerar”. Men är det sant ? Och är det så enkelt att vi människor kan delas in i de tre kategorierna egentligen i den komplexa verkligheten vi lever i ? Är det inte lite både och ? Är det att denne fått så dåligt rykte att det lett till ett förtal något en människa är nödgad att behöva leva med ? Finns det en gräns för hur länge en skuld, förtal, åtal och dåligt rykte skall gälla ? Eller är skulden, förtalet, åtalet , och det dåliga ryktet evigt ? En svår fråga att närma sig. Sannolikt tycker människor olika på den punkten och det beror på vem man pratar med hur det uppfattas. I eftermiddag ska jag denna långfredag träffa mina föräldrar för en påskmiddag. Sedan ska jag hålla mig hemma i helgen och ta det lungt och fira påsk.

 

20190419

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Galenskapens Illusion, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.