August Strindbergs ihågkomst

Det är på oss människor det hänger om vi ska bli bortglömda eller ihågkomna. Hur vi bedömer, värderar och förhåller oss till minnets processer i våra relationer. Vad vi gör inverkar sannolikt på det. Bortglömd och förnedrad. På väg neråt i färd mot att hamna i graven, bortglömd för alltid. Jag har ett hjärtfel som jag äter medicin för. Hjärtat är ett känsligt organ och kan stanna vilken dag som helst. Allt som påminner mig om det gör mig ledsen och sorgesam. Jag kom att tänka på ishockey spelaren Juha Widing som dog 1984 i Kanada av en hjärtattack endast 37 år gammal. Sorgligt ! Han hade levt ett svårt och tungt liv särskilt på slutet har jag läst någonstans med mycket festande. Han spelade ishockey i ungdomen i några lag i Grums och i Göteborg.  Han utvandrade 1964 till Kanada med sin familj från Sverige endast som 16 åring. Och började spela ishockey i Kanada. Han blev sedan en av de första svenska pionjärerna i nordamerikansk ishockey.  Alldeles för tidigt i sitt liv gick han bort 37 år ung. Jag har i år hunnit bli 56 år. Livet är inte särskilt rättvist utan ibland orättvist. Man får vara glad för varje ny dag man får av vår Herre till skänks. Den tid man får till skänks är tiden man tar åt sig. En människa jag inte har namn på skrev en gång till mig på en chat ”Det du har gjort kan aldrig göras ogjort. Snart är du död och sen kommer inte en kotte att komma ihåg dig”. Minuten innan hade den människan förlåtit mig. Det var det värsta straff av mig den personen kunde tänka sig. Att jag blev förlåten, sedan dog och sedan blev bortglömd. Hur kommer det sig ? Är det en sån värld vi lever i att det värsta straff en del människor kan tänka sig är att göra andra bortglömda? Och tvärtom att det är eftersträvansvärt att längta efter berömmelse och ihågkomst – att bli ihågkommen för något som något bra ? Men inte ens det är nog. Inte ens det är möjligt. Man kan bli ihågkommen också för att någon försökt göra en bortglömd. Men något att bli ihågkommen som man kan kalla sitt eget för vore fint. Jag strävar inte efter berömmelse och ihågkomst i allt jag gör. Jag har inga idoler eller förebilder eller fans. Jag vill inte vara idol för andra. Men det finns de människor jag blivit imponerad av, som t.e.x jag såg en film där ishockeyspelaren Lennart Lill-Strimma Svedberg var med och visade upp sin brillianta skridskoåkning och ishockey spel. Vilket var före min tid när jag började se på hockey på tv. Han omkom 1972 endast 28 år ung i en bilolycka. Bilen krockade med en buss som innehöll ett dansband. Han kommer inte att bli bortglömd. Men om jag skulle bli bortglömd för alltid – vad gör väl det ? Man är inte så betydelsefull som min mamma brukade säga om mig. Jag undrar än idag vad jag gjort den människan som i skydd av ett påhittat nick på en chat hotade mig med straff och längtade efter att straffa mig med att få mig bortglömd?? En enda rejäl förnedring var vad det handlade om i denna längtan en del känt att försöka straffa mig senare i livet. Efter att jag fyllt 40 år. När man kan tycka att det är straff nog att födas till denna värld så som den är beskaffad. Det är sent på kvällen i skrivande stund. Och det har blivit dags att gå och lägga mig för att sova. Om jag vaknar imorgon bitti ska jag en annan dag publicera detta inlägg som ett ödmjukt tack till vår Herre för att han lät mig få vara med om ännu en dag. Jag minns att jag läst någonstans att August strindberg ska ha sagt i slutet av sitt liv när han vara nära slutet ”Glöm bort mig”. Han ville kanske att hans verk skulle bli ihågkommet men att han som person skulle glömmas bort?? Men jag minns och brukar tänka på August Strindberg än idag och kommer så göra så länge jag lever. August Strindbergs verk kommer bli ihågkommet.

20190426

Taleptox

<+>

 

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Galenskapens Illusion, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.