Mångtydighetens perspektiv

Sanningar är relativa och mångtydiga. Verkligheten är mångtydig. Och det är ganska skönt att den är på det sättet. Det gör och skapar i våra relationer mer möjligheter till långsiktiga kompromisser. Verkligheten kan vara oerhört vacker estetiskt sett. Att människor tänker väldigt olika är ur ett mångtydigt perspektiv ett sant faktum. Är det inte bra att vi människor tänker olika ? Det finns människor som har ifrågasatt min uppfattning, agenda, människosyn  och världsbild. Och det jag skrivit. Utan att sätta något annat i dess ställe. De har själva sannolikt en annan uppfattning, agenda, människosyn och världsbild. En polis som heter Torbjörn Roos som jag skrev några brev till hävdade att det inte fanns någon relevans överhuvudtaget i något av det jag skrivit. Vad har de själva för uppfattning, agenda, människosyn och världsbild ? Det behåller en del människor hemligt och för sig själva. Medans andra är öppna med sin inställning till oss människor och världen.  Varför uppstår dessa konflikter där människors olika uppfattning spelar en betydande roll och hur vi uppfattar varann så olika för ? Jag har svårt att ens minnas att någon människa har förstått sig på mig helt och hållet. Ändå har en del människor tagit på sig en roll och valt att definiera mig på ett sätt med egenskaper som jag inte känner igen mig i. De flesta har haft en uppfattning om mig som inte stämmer överens med vem jag är som människa. Det är endast ett fåtal människor som har träffat rätt i sin bedömning av mig som jag kan minnas. Hur kommer det sig att vi har så svårt att finna vår överensstämmelse i våra omdömen av varann ?? Författaren Hermann Broch skrev på 1930 talet i roman trilogin sömngångare om ett mångtydigt scenario (publicerades och utkom 1930-1932) om att världen består av många olika sorters värdesystem och i en essä att dessa är i ett sönderfall. Tänkte han sig att det varit ett ursprung som varit homogent och entydigt för att sedan ha genom sekler och decennier ha fallit sönder i en mångtydighet ? Stämmer det verkligen med dagens mått mätta år 2019 ? Vad för värde har hans romantrilogi  och essä i dagens värld såhär 87 år senare ? Går det inte att lära sig några kunskaper om världen då på den tiden kring 1930 tal genom att läsa den romantrilogin ? Har värdet av den boken också fallit sönder ? och blivit ett mångtydigt värde ? Har världen fortsatt att falla sönder i sina värden ? Om han hade rätt i sin analys av världen – betyder det att den utveckling och förändring som skett inom många olika områden, yrken, vetenskaper och doktriner de senaste 87 åren sedan den romanen utkom skulle vara  ett fortsatt sönderfall i en mångtydighet av värden ? Har världen blivit bättre eller sämre sedan dess ? En kvinna jag träffade i början på 90 talet som jag tyvärr inte minns vad hon heter sa till mig vid något tillfälle ”Har det inte blivit värre !?” och jag undrar såhär idag 25 år senare vad för värde ett sånt påstående har idag många år senare ? Vad var det vi gjorde på 90 talet värt idag 25 år senare ? Hon hade sannolikt en värdering av världen och tillvaron som att det blivit värre och sämre. Men på frågan om det blivit bättre eller sämre  i världen finns det inget enkelt svar. Relationer är så pass komplicerade att det är svårt att uttala sig om sånt utan att det finns något motargument som motbevisar det man sagt. Varje tes har sin antites, men det är det tredje alternativet som är heligt och inte får ringaktas enligt vår herre Jesus Kristus. Vad är då det t.e.x som jag skrivit och gjort i mitt liv värt ? Är det så helt betydelselöst som några hävdat ? Eller finns det något om än ringa värde i det i det stora hela ? Det är sannolikt mångtydigt och värdet på det är beroende av vad för person man pratar med. Människor tycker olika och har olika åsikter och värderingar.

 

20190508

Taleptox

<+>

 

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Galenskapens Illusion, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.