Komplexa relationers relativitet

Ideer, åsikter, statistik och olika uppfattningar finns det gott om. Det räcker att läsa olika bloggar, webbsidor, och olika facebook, twitter och instagram inlägg. Förr i tiden före  90 talet och datorer och med internet sett sin födelse fanns sannolikt det också åsikter, ideer och olika uppfattningar mellan olika människor. Men det har blivit så pass mycket mer synligt nu för tiden i och med att dessa kan dokumenteras så mycket mer noggrant i den tid som är nu mot förr i t.e.x sociala medier, bloggar, och epost. En del har insett detta och gör försök att undvika sig från att vara aktiva på sociala medier. Medans andra har en annan inställning till sociala medier och är mer aktiva än någonsin förr för att uppnå något med sina aktiviteter. Relationer i olika ämnen är så pass komplicerade att enkla lösningar och enkla resonemang hamnar i skymundan och blir ringaktat i mer grad för mer komplexa strukturer.  Jag gillar sånt som är komplicerat och komplexa resonemang. Jag tar avstånd från alltför svart/vit dualistisk synvinkel och föredrar mer multifärgade kulturhistoriska humanistiska resonemang om olika ämnen. En person jag inte har namn på sa åt mig en gång i början på 1990 talet någon gång att jag var en person som gillade enkla resonemang , men den person kände tydligen inte mig så särskilt bra utan hade en förutfattad åsikt och uppfattning om mig som inte stämde överens med hur jag var som person. Hans åsikt om mig kan den kategoriseras inom ämnesområde enkel åsikt om en tredje person? Var hade han fått sin uppfattning ifrån ? Eventuellt hade han lyssnat på en annan persons uppfattning om mig i tredje hand ? Det finns människor som låter sig påverkas i sin yrkesroll av tredjehands uppgifter vid t.ex. beslutsfattande. Hela detta system med personligt brev, CV, rekommendationer och matchning, samt fokus på referenser, att kunna visa på att man har någon eller några som går i god för en som person. Det vill säga vi lever i ett samhälle som bryr sig mycket om rykte. Jag är inte helt och hållet såhär i efterhand insatt i vad som försigått bakom kulliserna avseende att ett rykte om mig har etablerats som inte var sant. Det är typiskt beteende bland en del människor att tro mer på andra och tredje hands uppgifter än att istället ställa en fråga. Han hade kunnat istället för att göra ett påstående om mig kunnat fråga mig om jag gillade enkla resonemang. Istället valde han den enkla vägen och stipulerade och definierade mig utan att fråga mig om min uppfattning. Är inte det vanligt att en del människor väljer den enkla vägen framför en komplex struktur på sina tankegångar ? Jag är på senare år starkt influerad och påverkad av en del böcker jag läst. Det berör böcker t.ex. av Milan Kundera, Robert Musil, Hermann Broch, Franz Kafka, Wittold Gombrowiz, Cervantes, Albert Camus, m.fl. När jag var yngre i ungdomen var jag kaxigare som en del som är unga brukar vara. På den tiden medgav jag inte att jag läst några böcker som jag fann mig stå i skuld till eller var influerad och påverkad av i mina tankegångar utav. Men när jag blivit äldre har jag förändrats i min inställning till andras böcker och åsikter. Är inte det ett av många syften att läsa böcker för att bli medveten och inläsa kunskaper och kunna lära sig något av andra ? Jag har blivit mer kompromissfull och ödmjuk och frågande med mer frågetecken av relativ sort inför en del ämnen med åren och inför att andra tänker oerhört olika och ett mer accepterande av andras oliktänkande. Jag har de senaste 3-4 åren blivit oerhört utfrågad om mina personliga privata förhållanden, rutiner och levnadsvanor. Av flera personer oberoende av varann. Detta är ifrån personer som ofta själva värnar och skyddar sin egen privata sfär men själva frågar ut mig om mitt privata så uppfattar jag det. Och hur kommer det sig att vi är så intresserade av varandras privata sfär samtidigt som en del gör skillnad på sin yrkesroll och sitt privatliv ?? Är det ens möjligt numera att ha något privat utan att det ifrågasätts och det anses att vi  har en skyldighet att informera om hur vi har det i vårat privatliv med de relationer vi kan tänkas ha ?? Såna frågeställningar är komplicerade och det är bra att de är så anser jag.

20190512

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Polygrafiska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.