Den fridlysta Gullvivan

Gullvivan är Närkes landskapsblomma och jag tror den är fridlyst och får inte plockas. Åtminstone var den det förr.  Människor har olika uppfattning om hur barnuppfostran ska gå till. En del har som princip att barn ska läras till att uppfostras via utlärning till att bli medvetna, vuxna samhällsmedborgare och ansvarstagande vuxna individer med kunskap och utlärande metoder. Det finns också människor som ansett att barn kan uppfostras med aga och våld. Jag har själv personlig erfarenhet av att ha blivit utsatt för både-och vid barnuppfostran. Vid 4 års ålder togs det ett fotografi i juni 1967 på mig hållandes en bukett med Gullvivor. Jag minns inte idag vad för person som tog fotografiet.  Jag var ute mycket utomhus i barn och ungdom och var en riktig gatpojke i ungdomen, och gick på förskola ett antal år fram till grundskolan började för oss som blev 7 år 1970. Den 17/10 1969 det vill säga 2 år senare efter fotografi togs var det en vuxen människa okänd för mig än idag som hade den bilden och slog mig på käften med knuten hand och sa ”Dom här blommorna är faktiskt fridlysta i vårat land”.  Jag minns de orden än idag. Av anledning jag inte minns idag hade jag en bukett med gullvivor i handen på fotografiet från 1967. Om jag själv plockat dem eller om någon vuxen satt  buketten i handen på mig minns jag inte idag? Jag har inget minne idag av att ha plockat blommorna. Några tänder slogs lösa men det var barntänderna och det var sannolikt tur i oturen att det inte var vuxentänderna, och att behöva bli utsatt för våld i så unga år. Jag hade kunnat bli ihjälslagen vilket jag nästan blev då. Det blev ett besök till tandläkare av det minns jag. Det påverkade mig mycket i ungdomen under mina första år i skolan denna incident.  Jag har idag som vuxen en annan distans till detta. Och idag har jag en planta med gullvivor i trädgården som jag vårdar noggrant och jag nöjer mig idag med att fotografera den samt låter bli att plocka den och köra över den med gräsklippan. Jag vill att den ska stå kvar och växa på som ett bevis på att jag lärde mig något av den incidenten 1969. Och att det är en skillnad på mig idag som vuxen och mot då när jag bara var ett barn på 6 år och fick ta emot stryk och ett slag för bara en blombukett gullvivor.

 

20190514

Taleptox

<+>

 

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Polygrafiska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.