I kölvattnet bakom syndens tidevarv

Lever vi i syndens tidevarv ? Eller var det förr i tiden syndens tidevarv existerade ? Hur mycket av det som händer i dag kan bedömas som synd ? Hur mycket av de som blir utpekade för brott bygger på en bedömning som grundar sig på inbillning och påhittade omständigheter ? Om man uttrycker ett sånt satiriskt skämt som att man hävdar att det inte funnits och finns några människor som till medfödd egenskap är kriminella i hela världshistorien kan man bli föraktad och utesluten från att vara med på bild. Jag har personlig erfarenhet av att ha skämtat om en sån omständighet för flera år sedan på en chat som hette Passagen. En person jag inte hade namn på skrev då ”Nu är han väck ifrån bilden”. Det är populärt och på modet i den tid som är nu att peka ut enskilda individer för att besitta egenskapen att vara kriminella och en del uttrycker det som att det finns hela grupper av individer som utgör ett hot mot samhället och de kallas för kriminella gäng särskilt om de människor som håller till i förorter. På 1930 och 40 talet pekades en del människor ut för att vara kriminella i nazityskland och europa och de märktes med en lapp på kläderna och sändes iväg till koncentrationsläger för att arbeta och en del avrättades med metod dödstraff som finns sparat på videofilm och bilder. Stigmatisering var ett faktum. Det var den tidens ideologi och metod för hur de skulle hantera att enskilda människor ansågs ha begått brott mot samhället i något avseende. I Sverige avskaffades dödstraffet för en del brott 1921. Från början i begynnelsen när människor började klassificera händelser var antalet synder vi kunde begå mot Gud 10 till antalet. I Guds tio budord. Regler för att bedöma brott och synder har förändrats och utvecklats sedan dess. I de dagar som är nu har antalet synder och brott som en människa kan dömas för blivit många fler. Och i en del avseenden har det blivit svårare med bedömningar och att leva i den tid som är nu. Och det är människor som hänvisar till regler och har skrivit dem och lagt till olika sorters gärningar de dömer för som brott. Det har blivit till det bättre i den tid som är nu i många avseenden men det är också annat som blivit svårare avseende hur vi ska bedöma vårt eget och andra människors beteenden. Var har självkritik och djupare reflektioner tagit vägen i våra relationer ?  Hur står det till med ödmjukhet inför vår nästa ? Hänsyn mot andra människor och oliktänkande ? Att behandla andra som man vill bli behandlad själv ? Vad har hänt med en längtan efter att göra rätt ? Och vad är att göra rätt att vara rättfärdig och törsta efter att vara det i dagens mångtydiga värld i den tid som är nu ? Det handlar om verkliga människor och det är inte så självklart att det är en inneboende medfödd egenskap att en människa är kriminell till sitt väsen från födseln. Ingen människa väljer vem den föds till. Här går det en skiljelinje mellan hur vi människor har för grundläggande syn på andra människor och oss själva. Rättssäkerhetsmässigt är vi människor inte straffmyndiga i en del länder förrens vi fyller 18 år. Med en del undantag.  Enligt en del är det ett brott idag att peka ut en person för att vara kriminell utan bevis och innan något annat är bevisat.  ”Den som är utan synd kastar första stenen” finns det beskrivet i den heliga skriften Bibeln att Jesus Kristus  ska ha sagt för en 2000 år sedan till en grupp med människor som var på väg att stena och dödsstraffa en kvinna för att hon varit otrogen. Vi översköljs i vår tid i media av ett beskrivande av verkligheten som att bestå av så mycket brott och synd att det blir svårt att leva överhuvudtaget. Fortfarande finns det människor som är utan synd och personlig skuld och kastar stenar och utdömer dödstraff på människor de önskar livet ur för något de anses ha gjort som vuxna människor. Men antalet utdömda dödstraff har minskat i dagens värld och det har minskat med antalet länder som har dödstraff fortfarande kvar trots att antalet brott och synd som redogörs för har fortsatt att inträffa. Är det en inneboende egenskap hos människan att vara en syndare ? Eller är det något vi blir med tiden som vuxna ? och vad är egentligen en synd ? Det finns fortfarande människor i en del länder som har den inställningen till oss människor och stödjer att vi ska straffas för en del brott och det vi gjort med dödstraff. De upphäver att något har hänt i historien och att det är skillnader på utveckling anser jag. Det har hänt så mycket i det förflutna och det är såna skillnader på livet idag mot förr. Jag vill här i denna essä passa på att uppmana läsare till att tänka till mer djupgående avseende detta och att vi bör avskaffa dödstraffet och engagera dig i dess avskaffande och sluta stödja dödstraffet. Det är ett skäl i en del av en utveckling och förbättring av hur vi vill ha det och har det i våra samhällen att vi avskaffar dödstraffet i de länder där det fortfarande existerar.

20190518

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Polygrafiska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.