Myten om den förfördelade elitisten

En mans person med ett förflutet i försvaret påstod i anklagande ton på en kurs jag gick på där han jobbade att han också varit med och bestämt att de som är elitister inte ska få några egna barn. Han sa också vilket jag hörde att man ska inte få höra att man ska få jobba här på det stället. Detta en stund efter att han haft ett samtal i ett annat rum på tu man hand med en kvinna jag inte hörde med en kvinna som sas jobba på arbetsförmedlingen. Jag var i en korridor bredvid rum på den kontorsvåningen. Jag tror det är sannolikt att hon, som i stunden innan påstod till mig förtroligt att jag verkade vara en person med problem, hade sagt något i stil med ”vi har bestämt att han inte ska få några egna barn”. Om hon kallat mig elitist eller något annat mer kränkande och nervärderande är jag inte insatt i. Vilket jag bara föreställt mig och i efterhand spekulerat i utan att ha åhört vad som sas mellan 4 ögon dem emellan. Hade mannen helt godtyckligt i sin egen inbillan inbillat sig att jag var någon sorts förfördelad elitist som skulle straffas för att bekämpa en orättvisa ?  Finns det människor som tänker så inskränkt i dagens värld ? Eller låg orsaken till hans kommentar i att kvinnan förtalat mig i kränkande ordalag ? Hur kommer det sig att 2 vuxna människor för ett samtal med sånt innehåll år 2003 som detta var ??? Vad hade de för agenda och människosyn ? Det rörde sig om 2 utbildade och arbetande vuxna människor med en hyfsad inkomst i lön. Jag var bara deltagande på kursen som arbetssökande ingenjör då vid den tidpunkten med en fattig mans inkomst i form av aktivitetsersättning från Försäkringskassan och inte en förfördelad elitist. Finns det verkligen människor som är förfördelade elitister i dagens värld år 2019 ? Jag tänker också på de som gick bort som unga utan att få erfara vuxenvärldens tillvaro och inte kunde skaffa egna barn men av annat skäl än att andra vuxna ägnat sig åt maktutövning och varit med och fattat beslut om andras livsinnehåll. De som dog före t.e.x 15 års ålder. Vad är en elitist ? Läser man encyklopedi är det ett ord som kommer ifrån franskan och latinet och betyder en mindre utvald grupp av personer med förfördelad samhällsställning i något avseende. I olika andra områden går ordet igen som kulturelit, elitfotboll, elitidrottare etc. En del ser på ordet som nedsättande och anser att det finns cyniskt sett en orättvisa i detta med att några skulle vara en förfördelad elit. Jag vill inte påstå så som livet har varit för mig i det förflutna i barndom och senare i ungdom och som vuxen halv vägs som jag kommit idag att jag skulle vara i en elit och tillhöra någon förfördelad elit. Hur kommer det sig då att 2 vuxna människor har en sån föreställning och förutfattad åsikt med en ganska cynisk maktutövande kommentar av mannen om en medmänniska och kursdeltagare såhär då det året 2003 ?? Det är demokrati i vårat land vilket innebär att det är fria val och det är valfrihet att kunna välja sitt liv själv och vi har yttrandefrihet vilket innebär att en människa har rätt att uttrycka sin åsikt. Och människor har en massa åsikter både om sig själva men också om andra männsikor. Men var går gränsen för vad som är mänskligt tillbörligt att tycka ?? Men innebär det att man kan tycka vad som helst t.e.x om en annan människa ? Eller har vi några oskrivna regler på detta område som begränsar yttrandefriheten för vad som är moget och vuxet tillbörligt att tycka ?? Var går gränsen för när det blir en åsikt som hör hemma i en diktatur med ett enpartisystem ?? För en tid sedan var det ett inslag på svt på tv som handlade om en forskning på begreppet elitism och det påstods bl.a. att det finns de som tror på att det finns de som är förfördelade elitister. Ett begrepp som diskuterades var kulturelit. Är det inte så att det är en chimär egentligen detta med att det skulle existera några som är förfördelade elitister och att ingen vill bli kallad elitist ? Debatten om detta kommer sannolikt att fortgå vid sidan om på t.e.x forskningsområdet eller bland andra oavsett att jag skrivit några ord om detta i en kortare essä.

 

20190519

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Polygrafiska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.