Om antisemitismens vanskliga baksida

En konsekvens som inträffade 1933-1945 då antisemitismen bidrog till folkmordet utrensningar av judar, romer, handikappade, och meningsmotståndare i Europa som kallats förintelsen som inträffat på riktigt. Antisemitismen står inte längre i centrum för en opinion numera på 2000 talet som den gjorde förr om åren t.e.x mellan åren 1933-1945. Den är numera en minimal yttring ute i periferin. Och det är tack vare det arbete man lagt ner de senaste decenierna på att kritisera, bedöma och forska kring den som det skett. Jag har ägnat en del tankar åt varför en del människor i det förflutna och fortfarande än idag tar avstånd ifrån semitiska inslag i vår europeiska och nordiska kultur ?? För att inte bara onyanserat fördöma den utan att verkligen på djupet försöka förstå, utan att rättfärdiga den, vad det är för faktorer som inverkar på varför en del människor allmänt hatar det semitiska ur ett generaliserande perspektiv ? Grundar det sig enbart på myter och fördomsfulla chimärer ? Varför såg en del under åren 1933 till 1945 på det judiska som ett problem de skulle åtgärda ? Var de utan makt och en känsla av att ha förlorat kontrollen över tillvaron och sökte därför efter mer makt över andra ? Hur kommer ett begrepp som masspsykos in i detta ämne i bedömning av vad som hände mellan 1933-1945 idag en 74 år senare ? Ett inte helt enkelt ämne att anta sig och försöka reda ut och bena ut i dess olika beståndsdelar. I slutet av 1800 talet började det dyka upp skrifter som handlade om det judiska och olika aspekter på det. En person som hette Willhem Marr använde 1879 i en text han skrev begrepp antisemitism. Men termen myntades 1860 av en annan person. Men åtgärder mot det judiska har sina anor ännu längre tillbaka i vår europeiska kultur där de ansatts mycket under den tidiga kristna perioden och under medeltiden och senare. Varför har denna långsinta anti inställning mot det judiska fått sån innebörd den fått hos en del människor i europa och skandinavien ? Vad är det med det semitiska som utgör sånt sentiment att det framkallar sånt anti beteende hos en del fåtal människor ? Vilka är de semitiska folken idag och vilka var de förr i tiden ?  En förklaringsmodell som existerat är den teologiska eller religiösa förklaringen som bygger på en förklaring ur ett historiskt perspektiv med anknytning till Jesus Kristus till att, och i den beskylls den kristna kyrkan för att ha varit mest utlösande faktor för antisemitismen och då särskilt i dess tidigare skeenden, det existerat antisemitism gentemot det judiska. Men är inte det att söka orsaker till något i det förflutna på ett felaktigt sätt ? Att det är ett fel att beskylla en hel folkgrupp eller religiös inriktning för enskilda händelser i det förflutna ?  Och hur omvänder man en antisemit till att förändra sig och tänka annorlunda i andra tankebanor än att söka orsaker till sina åsikter på ett felaktigt sätt i det förflutna ? Den förklaringen är inte så intressant som förklaring och ganska utbredd i dagens samtida forskning och debatt men den riskerar att  polarisera det till att kristna anklagas och beskylls än mer för att orsaka antisemitismen. Vilket på något outgrundligt sätt förstärker antisemitismen ännu mer. Just det anklagande och syndabocks utpekande sentiment som antisemitismen anses också bygga på själv. Det är inte hela historien att alla kristna varit antisemiter. Det har dessutom funnits olika inriktningar och grenar av kristendom. Det har sannolikt funnits de som varit antisemiter och också kallat sig kristna. Men många som inte varit det. Men det har inte berott på kristendomen i sig utan på enskilda individers ställningstagande i ett psykologiskt historiskt perspektiv. Det vore att onyansera och polarisera debatten att påstå att antisemitismen beror enbart på kristendomen i sig.  Vad som däremot  är mer intressant är den psykologiska förklaringsmodellen som jag själv skriver om. Den som refererar till att det är alltid den enskilda individens personliga ansvar hur den uppfattar sig och sina medmänniskor och vad den gör ur ett psykologiskt perspektiv. Hur dessa antisemitiska sentiment uppstår hos en enskild individ i dennes tankemönster och tankegångar i sin relation till omvärlden. Detta är antisemitismens vanskliga baksida. Det är numera riskfyllt för den enskilde individen på ett helt annat sätt än förr att uttrycka antisemitiska tankegångar. Mycket tack vare det grundläggande arbete många gjort i efterkrigstiden efter 1945 och efter 1984 med att få bukt med detta fenomen. Och att lagstifta mot antisemitism, det som kallas hets mot folkgrupp, som måste ha haft mycket inverkan på att den i offentligheten har minskat betydligt mot förr längre tillbaka i tiden. Mot t.e.x hur det var i Europa på 1930 och 40 tal !? Vilket är svårt att jämföra utan att hänfalla åt reducering av ämnet i fråga. Det finns mycket skrivet om antisemitism ur alla möjliga olika synvinklar i både websidor, bloggar och i böcker. Och min uppmaning är att till den som läser denna korta essä att förkovra och utbilda er mer i ämnet för att fördjupa kunskaper om det.

 

20190523

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Polygrafiska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.