Ett brev som aldrig blev läst av mottagaren.

Hej Franz

Detta är ett längre brev till Franz Kafka. Jag har upptäckt ett nytt verklighetssammanhang. Du kommer aldrig att kunna läsa detta brev. Jag skriver några rader med några funderingar kring dina romaner och andra texter du skrev för nästan 100 år sedan. Jag önskar att du kunde läsa detta men det kan du inte idag. För du dog 1924 men i våra själar och i vårat minne lever du vidare. Vi träffades aldrig i verkliga livet och sannolikt skulle vi du och jag inte ha kommit särskilt bra överens om vi levat samtidigt och umgåtts. Men vad gör väl det ? Ingen är perfekt i sina relationer med andra, och av mänskliga skäl får man lov att kompromissa med andras oliktänkande. Det gör inget. Din roman Processen kom ut och utgavs postumt 1925 trots att du önskade att den skulle brännas och blev efter att den publicerats första gången oerhört mycket läst under 1900 talets andra hälft och trycktes i flerfaldiga upplagor. Andra människor tjänade pengar på ditt författande, något du inte fick möjlighet till medans du levde. I Sverige utkom den första gången 1945. När det gäller att bränna sitt diktverk kommer jag att tänka på Vergilius som levde många år före dig som sägs ska ha sagt något liknande att hans verk Aeneiden skulle brännas. Vilket det heller inte blev. Numera är det svårare att bränna ett diktverk då de flesta skriver på dator, och numera får vi nöja oss med att kunna radera våra filer vi har diktverk på!?  Och det utkommer nya utgåvor av boken processen ännu idag på 2000 talet år 2019. Det har också spelats in filmer som bygger på din roman Processen. Den romanen har blivit en klassiker och de som arbetar med romanens utgivande och översättande idag får priser för det, något du tyvärr inte fick medans du levde. Fast du sannolikt hade varit värd ett pris för de texter du skrev. Vi får tänka oss att det pris du fick för dina romaner var att få bli utgiven postumt och ihågkommen för att ha skrivit betydelsefulla böcker. Romanen processen har blivit oerhört inflytelserik men tyvärr är det få som verkligen har förstått dess egentliga betydelse och innebörd i realiteten och verkligheten. Den har inverkat ganska mycket på mitt läsande och skrivande och tänkande i senare äldre ålder. Och inte bara på mig utan på en del andra också som den fått en signifikant betydelse hos. En del ringaktar romanen och reducerar den till att hamna i ett fack de kallar kafkaism byggandes på fantasier. Men en del andra som likt Josef K råkar ut för snarlika scenarior och händelser blir den en bok av betydande vikt att läsa. Det har med igenkänning att göra. För att försöka förstå sig på denna ibland absurda värld.  Det finns människor som än idag råkar ut för i verkliga livet för det som Josef K råkar ut för i romanen. Hur osannolikt det än kan låta !? Människor som blir häktade utan att ha gjort något ont men genom förtal. Jag har själv blivit häktad genom förtal och utan att jag gjort något ont anser jag. Och det finns andra som varit i liknande situation. Och man undrar vad det är som styr dessa människors beslutsfattande och beteende som fattar beslut om häktning t.e.x och att dra en människa inför åtal i domstol för några påhittade fantasier ? Har de inte läst Kafka undrar jag ? Sannolikt inte. Eller också har de läst den men ser inte någon likhet med boken och den verklighet de lever i ? Hela den atmosfär och stämning som du lyckades med att fånga och skriva ihop till en roman liknar verkligheten väldigt mycket. Det är en mycket realistisk roman Processen. Om den enskilda människans utsatthet inför ett samhälles rättsväsende och domstol och lagen. Om ett straff som söker en skuld.  Jag tänker inte gå in på något personligt om just dig, det har så många andra redan skrivit om, utan jag nöjer mig med att skriva ett längre brev om dina böckers betydelse och det pris du erhöll för att göra oss människor medvetna på denna världs absurditet. Ingen har fångat och beskrivit denna världs atmosfär så som du. Människor kommer sannolikt läsa dig och dina böcker så länge de läser böcker. Nu måste jag sluta skriva brev till dig för jag har annat att sysselsätta mig med. Och något pris för detta brev lär jag inte få varken av dig, för du kan inte läsa det för du är avliden, eller någon annan heller för den delen.

Vänligen

20190524

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Polygrafiska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.