Om universum saknar ett centrum

Universum det begrepp som i människans och våra föreställningar innebär all materia och rumstid i rymden med jorden och utanför jordens atmosfär och alla stjärnor, planeter och galaxer i rymden. Först kom den geocentriska världsbilden där jorden beskrevs som universums centrum som var vanlig under antiken och medeltiden som aristoteles och ptolemaios var förespråkare för. Sedan under 1543 framlade Copernikus en teori i boken ’om himlakropparnas kretslopp’, som gjorde den heliocentriska världsbilden återaktualiserad där den närmsta stjärnan solen beskrevs som att vara centrum av universum och att jorden kretsade runt och kring stjärnan solen. En doktrin som det tog ända in på 1600 talet innan den blev mer vedertagen än tidigare efter intensiva undersökningar av bl.a. Galileo Galilei. Idag då så mycket upptäckts i rymden och universum med utveckling av teleskop och all mängd med miljarder och åter miljarder stjärnor och galaxer upptäckts, kan man ägna tankar åt att det kan vara möjligt att universum saknar ett enda centrum som allt rör sig kring. Från kvantmekanikens håll, eller kvantfysiken som det också kallas, har en del velat uttrycka att det är möjligt att universum saknar ett enda centrum. Om universum ständigt expanderar. Vad ska man då kalla den världsbilden ? Den universvida relativistiska noncentriska världsbilden efter Albert Einsteins upptäckter ? Och vad skulle det innebära för jorden och de varelser som djur, människor och natur med växter som lever och existerar här om universum saknar ett centrum ? Hur påverkas existensen på vår jord av detta ? Kan det få filosofiska eller moraliska konsekvenser med en förändrad världsbild ? På grekiska heter ’universum saknar centrum’ το σ?μπαν δεν ?χει κ?ντρο (to sýmpan den échei kéntro). Med en syftning på det universvida universum som saknar ett centrum. Hur bevisar man vetenskapligt att ett universum saknar ett centrum ? Vad krävs det för faktorer och evidens för att fastställa en hypotes om att det oerhört vida universum saknar ett centrum ?  Räcker det med en filosofisk utsaga och påstående sprunget ur en föreställning om att universum saknar ett centrum ? Denna sortens markering av ett förhållande huruvida något saknar ett centrum handlar om en relation mellan olika entiteter. Hur de står i relation till varandra. Kan fotografier och intensiva studier med data ifrån teleskop vara tillräckliga evidens för att fastställa en hypotes om att universum saknar ett centrum ? Eller kan det vara så att universum har centrum men att de är flera på olika platser i rymden och att universum är mångtydigt ? Den stjärnmultipelcentriska världsbilden ? ( På grekiska apankósmia polykentrikí eikóna tou kósmou ). Eller den asterimultipelcentriska världsbilden ….. Där varje stjärna och stjärnsystem utgör ett centrum i sig. Den senare frågan var av relativistisk sort och kan ses som en parentes i resonemanget. Hur ser dagens kyrkliga organisationer på om universum saknar ett centrum ? Skulle ett sånt förhållande med den relationen kunna accepteras och bli vedertagen som sann? Eller tar det lika lång tid att den accepteras och blir vedertagen som andra världsbilder haft på sig att bli så ?  Om universum saknar ett centrum, är oändligt och utan ett slut.

 

20190628

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Polygrafiska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.