Om ateism versus religion

Ett kulturhistoriskt resonemang. Detta är bara något jag funderat på och jag gör inget anspråk på att innesitta med en absolut sanning i ämnet. Utan texten bör läsas som ett relativistiskt försök att reda ut några begrepp och relationen mellan ateism och religion. Med en ateist som grundar sin övertygelse på vetenskapliga konkreta fysiska bevis är det mycket svårt att föra en ömsesidig jämlik dialog grundat på rationell språklig logik. Hur kan nu det komma sig att jag tycker det undrar sannolikt vän av ordning ? Ateismen är ingen ny företeelse för 1900 talet. Den omnämns redan i den heliga skriften bibeln på något enstaka ställe. Andra ord för ateisten är gudlös person och gudsförnekare. Ateismen är också en sorts övertygelse och tro men den grundar sig inte på religion utan på att med vetenskaplig grund vara dess motsats. En ateist förnekar behovet av och existensen av att det funnits en eller flera väsen som kallats Gud, Gudar och Gudinnor. De begreppen hänförs till en annan tid än vår och de hade sannolikt en annan betydelse förr i världen än vad de har idag. Ett argument ateismen förespråkar är att begreppet Gud är en påhittad fantasi och därför inte behövs eller kan existera eller kan vara vetenskapligt sann. För att det enligt ateismen saknas konkreta bevis för Guds existens. Om det nu är så att begreppet Gud från början var en fantasi och inbillan hos t.ex. en författare – gör det begreppet Gud mindre sant och icke-existerande för den skull ?? Beviset för begreppet Gud finns i den heliga skriften Bibeln om än det är ur en vetenskaplig synvinkel ganska svagt bevis. Det finns inga bilder sparade på Gud från äldre tider om än det kan ha funnits det en gång i tiden för mycket länge sedan. Begreppet Gud existerar redan sedan begynnelsen av ordets tid. Någon måste i begynnelsen av ordet och språket ha myntat och skapat begreppet Gud. Och det var från Gud som ordet kom och språket skapades och från Gud som våra föreställningar om världen och etik kom, myntades och skapades. Gud skapade sig själv och myntade begreppet Gud genom föreställning, språket och sitt medvetande. Det är den bildliga metaforiska tolkningen av begreppet Gud. Det existerade en värld innan Gud och människorna men då benämndes de inte för sina myntade och skapade namn utan det var innan språket skapats av Gud då i äldre tider. Det var Gud som i begynnelsen av våra föreställningar satte namn på vår värld och våra föreställningar i våra medvetanden. Det är vad som menades med att Gud på sju dagar skapade världen. Det är en metafor för bildandet av språket, orden och våra föreställningar om världen. Det finns ur en rationell logisk och språklig synvinkel skäl till att begreppet Gud existerat och fortfarande gör det. Det som ateismen misstager sig på är att den har inget att ersätta begreppet Gud med och därför är den beroende av att det existerar föreställningar om religion och ett begrepp som Gud. För att ha något att förneka. Om man skulle ta bort religioner och Gud var blir det då kvar av alla de språkliga föreställningar i våra medvetanden och i vår värld som är myntade, skapade och grundade av religion och ett begrepp som Gud ? Vad blir det då kvar av ateismen om språket, religion och ett begrepp som Gud inte existerade ? Begreppet Gud är en abstraktion i det abstrakta i dagens värld och Gud är immanent och transcendent. Att omvända en ateist och övertyga denne om att ett begrepp som Gud har någon eller har haft verklighets förankring och verklig betydelse är ytterst svårt. Det är ateismens dilemma och svaghet. Den kan inte existera utan att språkliga begrepp och föreställningar i vår värld som religion och Gud, Gudar och Gudinnor existerar de också. Det ena utesluter inte det andra och det tredje.

20190731

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.