Tillägg till Om ateism versus religion II

Ett kulturhistoriskt resonemang forts.. Den kultur teistiska allegoriska tolkningen av bibelns skapelseberättelse. Bibeln och gamla testamentet eller torah som delar av det ingår i i den judiskt-kristna världsbilden skrevs sannolikt av människor, men enligt tradition fick moses de första delarna av skriften direkt av Gud. Vem skrev moseböckerna ? Mose själv ? Gud ? Vad och vem var Gud ? En människa som förvandlade sig till att kalla sig själv Gud ? Ett väsen eller djur annat än människa som antingen blev kallat Gud av människor eller kallade sig själv Gud ? Det blir bara sannolikheter och spekulationer om detta ämne. Idag vet man inte det mer exakt då det saknas dokumentation om vad och vem Gud var och vem som skrev t.ex. skapelseberättelsen. Om än det kan ha funnits texter som beskrev vad och vem Gud var som blivit förstörda vid t.ex. all den mängd med bibliotek där böcker bränts genom historien. På de frågor vill jag svara , att metaforen för skapelseberättelsen är den allegoriska tolkningen av den. Och att gud antingen själv skapade/myntade begreppet Gud någon gång i äldre ålder eller också blev kallad benämnd Gud av t.e.x en författare som skrev om Gud? Vilket av de 2 som är mest sann är idag svårt att fastställa. Utan det är min subjektiva allegoriska tolkning och spekulation i ämnet. Man tror idag genom vetenskapliga analyser och evidens från komplexa studier med periskop att universum är 13,798 miljarder gammalt till ålder och kom till genom big bang. Och att jorden och världen är ca 4,6 miljarder år. Vilket är lika svårt att bevisa som att det funnits ett väsen som hette Gud. Sannolikt skrevs historien om Gud och skapelseberättelsen mycket senare än när jorden kom till. Och alltså kan man tro utan att avvika från sanningen så mycket att världen existerade före den blev kallad världen av Gud. Metaforen i skapelseberättelsen är den allegoriska bibeltolkningen som säger att det är en berättelse som berättar om kulturens, etikens och språkets födelse. Och eventuellt skrevs den av människor som beskrev det som att den överlämnades sedan av Gud ? närmare än så vet man inte idag i detta ämne. Vad som är sant då det gått så lång tid sedan skapelseberättelsen skrevs är mer relativt, mångtydigt och höljt i mystiskt dunkel.

20190801

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.