Det egna valet

Om det rör sig om vuxna människor. Vi människor väljer inte till vilka vi föds och var. Det är alltid vuxenvärlden som väljer om de vill skaffa barn eller inte.  Vuxna människor väljer vad de gör, tycker och tänker. Den frihet vi har som vuxna människor är ett eget val. Väljer en vuxen människa att handla i strid med hur samhället uppfattar det som acceptabelt begränsas  friheten oftast. Barn gör oftast inte som vuxna gjort eller vill, de väljer inte sitt beteende på likadant sätt som vuxna, förrens de blir vuxna, det är skillnad i abstrakt tänkande i rum och tid mellan barn och vuxna, de föredrar att gå sin egen väg, när de själva blir vuxna upptäcker de att de blivit likadana som de uppfattade de vuxna som att ha varit en gång. Men det har vi människor oerhört svårt att bekänna. Att bli äldre innebär oftast att minnen från förr gör sig påminda och att sentimentaliteten växer sig mer påtaglig. Det finns alltid någon människa som drar upp gamla händelser från förr i det förflutna och påminner oss. Det är därför äldre människor pratar så mycket om det förflutna och de minnen de bär med sig. För framtiden ter sig för en människa på ålderdomen som avslutad och den närstående döden närmar sig. Det blir för en del människor på äldre dagar extra viktigt att hålla dessa minnen vid liv. Allt som jag skriver är nödvändigtvis inte sant för alla människor. Men det är sant för mig ur min synvinkel. Det är mitt egna val jag väljer att tycka så. Människor tänker oerhört olika. Och en del kan tänkas tycka annorlunda än vad jag gör. Det är okej ändå och gör inget. Det är, om det är vuxna människor, deras egna val.  Livet är vad vi väljer att göra det till inom en begränsad ram. Hur gör vi med sånt vi inte kan välja ? som t.e.x att födas till denna jord ? eller sitt utseende ? eller i vilket land man är född ?Eller att en annan vuxen människa har valt bort en själv ?  Och det vi inte kan välja – går det att leva på ändå och välja bort sånt som inte går att välja ? Valfriheten att välja med omsorg vad jag gör och inte gör ter sig som mer och mer viktig ju äldre jag blivit. Men vi människor har bara ett liv var och i varje ögonblick kan vi bara göra ett val och hur ska man veta vilket val som är mest rätt att göra? Det är det som är det egna valet.

20190806

Taleptox

<+>

Tillägg; Tack för den konstruktiva kritik som inkommit på texten. Jag korrigerar mig. Det är sannolikt ett sorts val det också som ett barn gör. Ur vuxnas perspektiv. Jag tror det är skillnad på vuxnas sätt att resonera och barns. Och hur åldringar tänker t.e.x. Vi förändras genom livet. Det var det jag menade med texten. Det är skillnad i abstrakt tänkande i rum och tid, på ett riktigt ungt barn säg i 2-3 års åldern och vuxna. Åtminstone var det så för mig. Att det skett förändringar och är skillnader på sätt att resonera som vuxen och när jag var barn. utan att generalisera kan det sannolikt vara olika för olika barn. En del är brådmogna tidigt medans andra utvecklas senare i sina tankegångar. Att välja tror jag som en medveten tanke kommer senare i ungdomen och i vuxenvärlden. Det finns mycket forskat i ett ämne inom t.e.x psykologi. Och av det jag läst gör man skillnad på barns tänkande och vuxnas. 

20190809

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Polygrafiska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.