Om legitimt kränkande och störande

Order kränkande kommer från det tyska ordet krank som betyder dåligt, sjukt. Och är ett försvenskat ord som inlånats någon gång i tiden till det svenska språket. Om någon känner sig kränkt innebär inte det att den personen tycker att den utsatts för något dåligt eller sjukt och att vederbörande anser att den har förorättats ? Det finns med andra ord en känslomässig värdering inbakad i att känna sig kränkt. Vad är det som är kränkt ? Ens identitet ?  Ens högmod ? En känsla av att vara förmer och att det fått sig en törn ?  En känsla av att känna sig ifrågasatt ? Eller kanske t.o.m anklagad ? För mig framstår att känna sig kränkt som en oerhört laddad irrationell känsla som jag har svårt att relatera till. Jag förstår mig inte helt enkelt på den känslan som något rationellt beteende. Och kanske saknar jag en dos irrationalitet i mig och är alltför rationellt lagd som människa ? Jag vill inte påstå att jag har varit förskonad från kränkningar och störningar i mitt liv. Jag har sannerligen fått min beskärda del av sånt också särskilt förr om åren när jag var yngre. Jag utsattes nämeligen för systematiska kränkningar och störningar i barn och ungdomen. Jag hade en svår barndom. Jag är helt sönderborrad i tänderna med amalgamlagningar från 3 års ålder långt in i sena tonåren i både barn och vuxentänder. Jag tror jag idag har ca 20 lagningar i tänderna. Och allt det borrande med bedövningssprutor i tänderna jag utsattes för de första 20 åren i mitt liv kan sannolikt liknas vid kränkningar och ett störande beteende. Jag har också tror jag idag uppskattningsvis fått ca 100 sprutor hos tandläkare och i sjukvård genom årens lopp. Hos tandläkare och i sjukvård utsätts en del i vår tid från unga år för systematiskt legitim kränkning och störning. Jag har med åren blivit ganska tålig och resistent mot kränkningar och störning av olika sort. Och det är därför mycket svårt att jag blir kränkt eller störd.  Detta med anledning av sikte på en förbättrad tandhälsa och friskare människor. Och detta tack vare tålmodigt jobbande tandläkare och en magnifik sjukvård.

20190808

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Polygrafiska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.