Det som är gemensamt

Att hitta det som vi människor har gemensamt är sannerligen inget enkelt ämne. Det är mycket som är svårt med det. Mitt i all den flora och mångtydighet av etniska och kulturella olikheter, splittring, olika åsikter,  olika historiesyn och världsbilder, olika uppfattning om vad som är bra respektive dåliga värden, Olika smak. Och sannolikt är det så att om man anstränger sig och tänker efter en del går det att komma fram till att vi både har sånt som vi har gemensamt men också en del vi inte har gemensamt. En kvinna sa åt mig en gång för några år sedan att ”vi har inget gemensamt”. Det var hennes uppfattning. Och i någon mening hade hon rätt sanningsmässigt. Vi tyckte olika. Jag ansåg att vi hade en del gemensamt och tyckte olika mot henne. Vad hade vi då gemensamt ? Några gemensamheter går sannolikt att finna om man ägnar sig åt att anstränga sig att tänka efter, vilket hon sannolikt inte gjorde när hon uttryckte sitt påstående och själv drog en förhastad slutsats: gemensamheter man kan föreställa sig att vi har är; varat, detta med att finnas till, att vara människa, gemensam släkt/anhörig, gemensamt intresse i form av musik, likadant medborgarskap, samma modersmål. Och det har vi gemensamt också att vi har sånt också som vi inte har gemensamt. Men på en del punkter hade hon sannolikt till viss del rätt, vi har också en del vi inte har gemensamt. Olika musiksmak, olika kön, bor i olika städer, olika världsbild, olika uppfattning om hur man bör bete sig mot andra. Etc. Om man anstränger sig något går det sannolikt hitta mer som man har gemensamt än tvärtom sånt som man inte har gemensamt.  Jag har funderat något den senaste tiden på en omständighet och skrev till en man för att uppmärksamma honom på det. Jag förväntar mig ej något gensvar utan det är mer för att reda ut en omständighet. ”Tycker inte du att du har gjort fel ?” sa en man åt mig en gång när han hade någon anklagelse att komma med mot mig, som han inte preciserade mer noggrant vad det handlade om. ”Jag har inte hittat på detta” sa jag då jag kände mig ifrågasatt och anklagad. Han svarade då att ”en sån skuld vet inte jag om jag vill leva med” och några år senare sa han ”Det är du” och syftade på att detta berodde på mig och han sa sedan också  ”då får det bli så” sa han och syftade på att det skulle ske en anmälan av mig till Polisen. Jag har inte hittat på detta med denna värld och hur den är funtad. Som Ni vet är jag troende och jag är av den uppfattningen att det var Gud som för mycket länge sedan skapade delar av innehållet i denna värld med ordet, språkena, kulturerna, och delar av våra föreställningar som vi har om världen i det kollektiva medvetna. Om han anser att allt detta beror på mig betyder inte det att han förkastar det förflutna och tron på Gud som en skapare ? Och skyller världens sätt att vara och situation på mig ? Hur kommer det sig ? Har jag hittat på detta innehåll i vår värld ? Är det inte så att denna värld är betydligt äldre än så ? Han som jobbar som arkeolog och sysslar med historia borde väl ha den insikten och veta det ? Jag föddes 1963 och var t.ex inte ens född när 2:andra världskriget tog slut 1945, och att världen är betydligt äldre än så. Har han någon kommentar på mitt brev går det bra att han hör av sig till mig på epost, annars räcker det med att han begrundar vad jag skrivit och att han tänker på det. Sommaren har varit innehållsrik och det har hänt mycket. Och det har skett förändringar och det är skillnad på livet idag mot i början av sommaren. Nu idag sitter jag och väntar här på morgonen på samtal från vårdcentralen efter kl 8 då jag beställt tid för råd. Jag har blivit sjuk med förkylning. jag har ådraget mig en förkylning med hosta och värk i leder och rygg.  Sannolikt och eventuellt för att jag hade 2 st fästingar på kroppen som jag plockade bort 1 i helgen och 1 för en vecka sedan.  I övrigt har jag hållit igång och sysselsatt mig med omskötsel av bostad och trädgård, åkt till dagverksamhet, vi har åkt på några utflykter till askersund, karlsborg och vitsand i tiveden bl.a. sedan har jag ägnat mig åt skönlitteratur och spelat gitarr en del. Till en annan gång, Ha det gott ,,,,

20190812

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Polygrafiska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.