Till levnadsglädjen

Ett glädjens budskap. Jag skriver en text och efter en tid har den lämnat mitt sinne och hamnat sparad på en hårddisk i en distans som gör att jag knappt inte minns vad det stod i den. Jag läser om texten 2 dagar senare och korrigerar en del. Men likväl består levnadsglädjen. Om man gillar livet är det värsta som kan hända att man eller någon annan dör. Det gäller att försöka bli så gammal som möjligt är. Att inte ge upp. Hur jävligt det än kan vara. Om man gillar livet alltså och att vara vid liv. Att vara aktiv och sysselsätta sig. Att ta livet av sig bör man akta sig för, och inte göra alls. Jag har aldrig funderat på att ta mitt egna liv. Det vore att hemskt svika andra och särskilt ens föräldrar som med möda satt en till detta liv. Det enda liv man fått. Det är tragiskt när föräldrar får vara med om att begrava sina barn. Under den levnadstid jag levt har det varit en del jag träffat eller hört talas om som tagit livet av sig. Det är inte bra tycker jag. Men jag har inte kunnat göra något åt det.  Det är svårt att veta att man inte kunde stoppa deras beslut hos de  som tog livet av sig. Om man ändå hade kunnat vara med där och sagt något som fick dem att ändra på sin inställning !? Var det så krasst att de tröttnat på detta liv, såg ingen annan utväg, önskade ha makt och kontroll över sitt egna öde, och helt enkelt valde att avsluta livet ?? En innerlig dödslängtan eller en trötthet på livet ?  Eller var det en impuls handling de inte valde och att deras lidande i själen var så stort att de inte stod ut längre med ovissheten och detta liv ? Jag kommer att tänka på Charles Baudelaire. Han föddes 1821 och dog 1867 endast 46 år gammal. Av syfilis tror man. Jag har hunnit bli 56 år och när livet för en tar slut vet man inte. Det gälller att uthärda ändå. Baudelaire tog inte sitt liv men han visste vad begreppet ovisshet innebar inför som han uttryckte det ’tidens fruktansvärda börda’. Det skrev han om i sin dikt Berusa er. Sedan kommer en dos skuldkänslor in. Vad gjorde vi för fel ? Hade vi kunnat göra något annorlunda i vår relation till dem för att de skulle ha ändrat på sitt beslut ? Ta inte ditt liv. Det finns stöd och hjälp att få. Det är bättre att uthärda detta liv levandes hur svårt det än kan tyckas vara.

20190811

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Polygrafiska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.