Agenda för människosyn

I en del avseenden har världen blivit bättre med mycket utveckling inom många områden. Men i andra omständigheter har det blivit svårare att vara mänsklig människa. Som en kulturhistoriskt intresserad humanist kan jag inte annat än förundras över att fråga mig vad det är för mening ur ett mänskligt perspektiv med att ha lämna kritik, kritisera och åsikter om andra, fatta beslut om andra, och anmäla och dra människor inför rätta, om det sedan ska bortglömmas, förnekas och ringaktas ?? Av vad för skäl önskar en del människor maskera och förringa,  de som medverkat i ett ärende både t.e.x anmälare och de som blivit anmälda som gärningsmän genom att bortglömma, förneka och ringakta det som hänt ?? En rädsla att det ska påverka dem i något avseende och deras rykte och den bild vi har av oss själva ? En påverkan på samhälls status ? Jag har dragit den slutsatsen att det är bättre att skriva och prata om sånt som hänt, och då inte bara det som hänt på slutet när det fattas beslut om t.e.x. en anmälan om brott eller annan sorts anmälan eller bedömning. Utan också vad som hänt innan en tid tillbaka och vilka åsikter och beslut som olika parter har haft. Det lyser igenom vilken människosyn och agenda för världsbild en människa har för oss människor genom hur vi beter oss och vad vi säger och skriver och har för åsikter och drar för slutsatser. Förr i tiden längre tillbaka kan man föreställa sig försvann och bortglömdes sannolikt en del som hänt i mycket högre grad än idag numera i den tid som är nu. Med all iver att dokumentera i data, på bild med kamera och video som blivit så pass mycket använt och ökat mer för varje år under senare delen av t.e.x 1900 och början av 2000 talet. Möjligheten att ha mer bevis för olika sorters ärenden har sannolikt ökat och de som letar efter bevis på fel hos andra har fått sina möjligheter förbättrade. Men också att den enskilde individens utsatthet för godtyckliga bedömningar och bedrägliga omdömen har gjorts svårare. Oavsett vilken grundmänniskosyn en människa har och agenda för sin världsbild, kan man tro om man läser texter och kommentarer på websidor som twitter, facebook, bloggar, poeter.se, att den evidensbaserade kritiken (bedömningen) som grundar sig på beslut fattade på dokumenterade bevis, har blivit mer förekommande, och kan appliceras på vem som helst numera. Slogan som en del använder sig av ’Ingen kommer undan’ har blivit mer påtaglig än förr. Är det så numera att vem som helst kan bli utsatt för bedömning och få kritik på sig? Till och med de som kritiserar mest ? Hur blir det för en människa som anses skylla ifrån sig ?  Är det vad vi önskar med våra relationer – att försätta varandra i ontologisk  skuld ?  Jag har ofta numera haft en känsla av att det är sällan som det träffas rätt på pudelns kärna när de analyseras och lämnas kritik vad andra skrivit och gjort. Att lämna kritik på och bedöma andras texter är svårare och mer komplicerat än man vid en hastig anblick kan tro.

20190816

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Polygrafiska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.