Förändring, Slutgiltighet och Representation

Att världen har förändrats det kan man ganska klart göra en iaktagelse och dra en slutsats om. Men hur ska man veta om det skett några förändringar med en själv ? Och hur ska man veta att världen har förändrats ? Vad är förändring ? Hur mäter man förändring rent vetenskapligt ? En man frågade mig en gång ”hur tänker du ?” Vilken människa kan svara på den frågan hur den tänker utan att senare ha haft fel ? Kan svaren förändras med tiden som går ? Hur svarar man på hur man tänker och har rätt i ett slutgiltigt svar ? Vad händer med en människa som representerar något t.e.x en verksamhet som är slutgiltigt ? På tv var det på lördagen en reklamfilm från Telenor med bilder på personer som satt med surfplattor och mobiltelefoner. Och sedan stod det i reklamfilmen ”Världen har förändrats. Har du?” och jag tänkte på om jag åkte hem till en människa i dennes privata värld och sfär och frågade en likadan fråga – hur skulle det mottagas ? Hur skulle en människa reagera på det ? Och vilka reaktioner får Telenor på sin reklamfilm ? Visas den också, utöver att den visas på alla tv apparater, på t.e.x Telenors facebook sida där människor kan svara på frågan i kommentarsfältet om de förändrats något ? Och vad är förändring ? En inre förändring i de innersta tankarna ? Tankens förändring ? En yttre fysisk kroppslig förändring ? Verklighetens förändring ? Klimatförändringar ? En förändring från dag till dag ? Tidens och kalenderns förändring ? Rummets förändring ? Om de 4 faktorerna, Krav-Egenskaper-Förutsättningar-Ideal, inverkar på och är en del i hur vi uppfattar verkligheten, kan man påverka och förändra innehållet i dessa faktorer ? Är dessa faktorer föränderliga ? Finns det verkligen något i en människa som är oföränderligt ? Med tiden åldras vi och det sker en förändring med varje människa med tiden som går från dag till dag. Jag är 1 dag äldre idag än igår. Imorgon  –  om jag vaknar då efter en natts sömn söndag natt – är jag 1 dag äldre. Jag är 1 år äldre i år än förra året. Osv.  Vad innebär det att representera något slutgiltigt ? Hur kommer det sig att en människa uppfattar en annan människa som att den upprepar sig ? Vad är det för sentiment i den människans tanke som gör att den tolkar en annan människa som att den beter sig likadant som förut ? Har inte den människan som tycker likadant igen över tiden mellan 2 tidpunkter också då upprepat sig i sin bedömning ? Och hur kommer det sig ? Är inte det en inbillan hos den människan om en annan människa att denne upprepat sig , och att det i själva verket skett en förändring av dem båda ? Jo det klart kanske en människa och vän av ordning säger. Och kanske är det sant att en bedömning om upprepning också kan vara en upprepning som egentligen har förändrats ? Jag har skrivit och publicerat ungefär 700 texter på poeter.se websida och ingen av dem är likadan som den andre. Ingen av dessa texter existerade innan de blev skrivna. Det har med andra ord skett en ständig förändring på titel och innehåll i texter jag skrivit från dag till dag de senaste 5 åren. Och jag som också är en del av världen svarar på Telenors fråga de ställde genom tv mediet  – jag har också förändrats.

20190901

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Polygrafiska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.