Vad hände med aktivitetsgarantin ?

Jag vänder mig bakåt i tiden. Och reflekterar över det förflutna. De senaste 19 åren har det skett oerhörda förändringar och det har hänt mycket. År 2000 kom aktivitetsgarantin i sverige som jag tyckte då var ett av de bättre förslagen på länge inom arbetsmarknad och politik. Parallellt har det hänt mycket annat både i sverige men också i t.e.x USA, Syrien, Irak och Yemen för att nämna några andra länder. Jag tänker dels på kravallerna i Göteborg sommaren 2001 och 9/11 WTC i New York hösten 2001. Fanns det en långsökt anknytning mellan händelse i Göteborg sommaren 2001 och händelse med WTC i New York samma höst ? Vad rörde sig i huvudet på de personer som iscensatte såna kravaller och de som körde på 2 st skyskrapor ?? Jag har inte fattat ett sånt beslut i hela mitt liv att ställa till med kravaller eller rasera 2 st skyskrapor i USA. En man i amerikansk tv sändning som uttalade sig med följande mening ”Ingen är garanterad en morgondag” visades häromdagen 2019 på TV i en sändning från USA efter den senaste masskjutningen, där 5 personer avled. Jag gjorde idag den 2/9 2019 en sökning med Google på den meningen ”Ingen är garanterad en morgondag” och det blev 24 st träffar i artiklar på websidor skrivna från 2009 till 2017. Det har hänt något med förändringar med världen och en del människors inställning de senaste 19-20 åren. Finns det en långsökt anknytning till införandet av Internet och websidor i början av 90 talet till denna förändring som skett i våra samhällen ? I Yemen rapporteras det i dagarna om en mycket svår situation med sönderbombade hus och byggnader och mänskligt lidande bortom all fattningsförmåga. I juli 2007 avskaffades aktivitetsgarantin och ersattes med en snarlik åtgärd som de valde att kalla Jobb & Utvecklingsgarantin och jag har frågat mig varför det skedde ?? Det skedde när och efter att alliansen kom till regeringsmakten 2006. Hur resonerade de med det ? Varför gjorde man om något som aktivitetsgarantin som tedde sig som bra och genomarbetat ? En som då vid den tidpunkten drabbades av denna förändrade inställning till jobb och arbetsmarknad var jag bland en del andra. Istället för att det blev garanti för jobb och utveckling, stängdes jag av 2007 och 2008 3 gånger på 1 år från inkomst och sysselsättning. På beslut av en enskild person och handläggare på Arbetsförmedlingen. Vad hade hon för agenda för sitt beslut ? Hade hon politiska skäl till sitt beslut ? Eller rörde det sig enbart om maktutövning ? Jag anklagades bl.a. för att ha tackat nej till en plats på en arbetsplats som jag inte sagt nej till, jag beskylldes för att ha upprepat mig, ha tackat nej till en påstådd inbokad tid hos psykolog som jag inte meddelats om, samt jag anklagades för att ha skrivit en onormal arbetsansökan. Min framtid var 2008 inte garanterad för varken aktiviteter eller Jobb och utveckling längre. Trots en del politikers löften och goda vilja som instiftade aktivitetsgarantin och Jobb och Utvecklinsgarantin. Jag blev efter 2008 då jag stängts av hänvisad till att sköta min sysselsättning själv och ansöka om försörjningsstöd. Jag anser att jag blivit av en del andra gjord till en syndabock och som blivit grovt förtalad med påhittade beskyllningar och en som drabbats av andras maktbegär. Och en framtid är jag inte garanterad längre trots att det fanns andra åtgärder och politiska beslut kring det år 2000 som var arbetsmarknadspolitik som kan ha arbetats fram på ett departement i slutet av 1990 talet. För en tid sedan läste jag en text där den som skrev uppmanade andra till revolution. Är det verkligen så bra ? Varför ska man starta en revolution och gentemot vad ? Jag vill uppmana läsare till resonlighet, hänsyn om sig själv och andra, och en ödmjuk inställning till tillvaron. Och som en man jag känner som heter Klas sa som jag var med om att höra ”Det ska vara frivilligt”. Jag gjorde idag en sökning med google på meningen ”Det ska vara frivilligt” och det blev 13000 träffar på olika websidor. Frivillighet ter sig som ett viktigt signum på människors val vad de väljer. En kvinna sa åt mig en gång när jag påstod att de gjort val ”Dom har inte valt något” vilket tedde sig som ett påstående som inte var sant. Det sker ständigt en massa val och väljande. Särskilt i en demokrati. Det är upp till oss människor vad vi väljer.

20190902

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Polygrafiska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.