Anteckningar på en regnig dag

Daganteckning 20190817. Orion Nebulosan som bilden föreställer på smycket, är en stjärnbild i rymden som kallas Orion. Det var också en figur – Orion – i den grekiska mytologin som var en jägare. Det finns en historia kring det mytologiska väsendet orion som förtäljer hur han blev en stjärnbild. Poeten Ovidius skrev om jägaren Orion. Sannolikt kan man föreställa sig att den mytologiska figuren Orion gett namn åt stjärnbilden och en hel hoper andra företeelser. Det är en hel den namn inom astronomi i rymden som är namnsatta utifrån terminologi och olika litterära fenomen här på jorden. Sannolikt gjort och skrivet av människor och kanske t.e.x olika författare som fantiserat ihop det vi idag kallar myter.  Om Universum är oändligt stort? Så stort att man har svårt att begripa det. Enbart orion nebulosan är 24 ljusår i diameter tror man. Och den får plats på en bild i ett smycke !! Och man tror att universum expanderar. Slits vi och stjärnsystemen och galaxer isär med andra ord ? Svårt att ha mer noggrann insikt i. Men Nej sannolikt inte. Om jag uppfattat det korrekt är det något som kallas gravitation som håller oss och stjärnsystemen med planeter och galaxer samman. Förhoppningsvis ! Hur nu detta hänger ihop ? Jag är mycket intresserad av kosmologi, och astronomi. Det är intressant och det fascinerar mig. Och läser gärna böcker som handlar om det när jag kommer över när jag får tid och tillfälle. Senast läste jag 2 böcker av Stephen Hawking och en del i wikipedia. Han skrev bra. Han kunde formulera sig på ett sätt som gjorde denna hans lära begriplig på ett tilltalande sätt. Jag kan rekommendera hans böcker för den som är intresserad av astronomi och vill läsa mer. Några av dem finns på bibliotek. Förutom att jag själv skriver så ofta jag har tid och möjlighet spelar jag akustisk gitarr också. Lyssna gärna på min senaste inspelade melodi.

20190818

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Polygrafiska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.