Om ett behov av att skylla på orsaker

Orsakstänkande eller determinism som det också kallas inom filosofi har ökat i synbarlighet i vår tid som är nu mot förr skulle jag vilja påstå. Det räcker med att läsa kommentarer på websidor som t.e.x.facebook eller andra web sidor och dagstidningar. De åsikterna som en del har fanns förr också men de har tack vare sociala medier blivit mer synliga numera för allmänheten. Och mycket åsikter det har en del människor. Det finns en del ämnen som är extra pockande att tycka till om. Men det går att klara sig och kunna leva för en människa också med tillförsikt och att inte ha så mycket åsikter. Det är en produkt av mänsklig tankeförmåga att kunna se orsaker mellan olika händelser i verkligheten. Determinism är en fråga om filosofi och ett ämne som avhandlas i den fakulteten. Men man behöver inte vara filosof för att kunna tänka på sånt som orsakstänkande. Det räcker med att vara mänsklig människa med en viss tankekapacitet och t.e.x forskare, poet eller författare för att kunna dra slutsatser om olika orsaker som orsakar det som händer. Men det finns också vid orsakstänkande ett nödvändigt krav på att det finns faktiska kunskaper och ett kritiskt tänkande med i bilden för att det ska kunna ha något realistiskt syfte och värde. Annars blir det bara ologiska svårigheter och snårigheter med resonemang. Det ter sig vid läsning av kommentarer och sidor på webben som att det finns ett genuint behov hos en del av att skylla på orsaker till det som händer. Det gäller inte alla människor. Det finns de som är ödmjuka och försiktiga i sina resonemang också. En författare som heter Milan Kundera menade i en essä på att människan har ett behov av att döma innan den förstår. Men stämmer det verkligen ? Är det sant om oss människor ? Numera sedan exakt när är svårt att fastställa skyller man mer på människans sätt att leva än förr. I antiken var det t.e.x bland en del författare beskrivet som att människan var underställd Gudarnas vilja och om de motsatte sig den gick det illa för den människan. De skyllde på Gud och Gudar mycket mer förr i tiden längre tillbaka än numera för det som hände. Det var långt före industrialiseringens början, och senare när människan uppfann kärnvapen och atombomber!? Inom klimatologin eller miljövetenskapen den lära som sysslar med klimatförändringar, klimatkris, och utveckling av miljö och energimetoder etc skyller majoriteten av forskare, vetenskapsmän och klimataktivister på människans sätt att leva och bruka jorden och världen för de klimatförändringar som skett. Det har succesivt mot förr skett en förändring i hur vi värderar mänskliga aktiviteter och naturen. Var tog människans naturdyrkan vägen t.ex. ? Och behov av att skylla på naturen självt som orsak till det som hänt ?  En utveckling som har blivit tydligare numera med anledning av sociala medier. Vad har då orsakat denna förändring i syn på människan ? Mer kunskaper ? Utveckling av läror inom vetenskap ? Ett kritiskt tänkande ? Ack det har både blivit bättre att leva i den tid som är nu men också mer skuldbetyngt och svårt att vara människa !? Vi gör så mycket om man ska dra slutsatser av dessa orsaker vetenskapen uppmålar som blir beskyllt och bedömt som fel. Det är mycket som är svårt med det. Det gäller att vara försiktig i sitt egna deterministiska slutsats dragande för att inte hamna i en tankemässig återvändsgränd. Men det går ju alltid om man skulle göra det att backa bakåt i tiden och vända sig tillbaka mot det förflutna. En person jag inte har namn på har sagt fick jag höra idag av en person att ”ett folk utan historia är ett utdömt folk”. Men är det sant ? Och hur går det för historielösa människor ? Behöver de av den orsaken verkligen vara utdömda inför framtiden? För att bli lite hoppfull inför detta vill jag för att själv orsaka hopp mena på att en människa kan mycket väl leva gott och vara lycklig trots en avsaknad av intresse för historia. Men det kan finnas skäl och orsak till att intressera sig för historia och det förflutna för att kunna lära sig något inför framtiden för att kunna medverka till att göra den bättre. Än kommer inte jorden och världen att gå under. Livgivaren solen kommer sannolikt finnas kvar lysande och brinnande för många generationer under lång tid framöver.

20190920

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Polygrafiska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.